Mainos

Blairin työväenpuolue voitti vaalit

Työväenpuolueen voitto oli kuitenkin Britannian historian niukin parlamenttivaaleissa, ja Blairin puolueen enemmistö uudessa parlamentissa kutistui vajaaseen 60 paikkaan.

Pääministeri Tony Blairin johtama työväenpuolue on voittanut Britannian parlamenttivaalit.

Puolue varmisti itselleen 353 paikkaa 36,3 prosentin kannatuksellaan. Voittoon riitti 324 paikkaa. Tällä kertaa konservatiivit joutuivat tyytymään 195 paikkaan.

Voitollaan Blair tekee historiaa, sillä hän on ensimmäinen puolueensa johtaja, joka on yltänyt vaalivoittoon kolme kertaa peräkkäin.

- Tämä on hienoa. Olen erittäin ylpeä, Blair sanoi.

Blairin puolue saavutti 58 paikan enemmistöön. Se on huomattavasti vähemmän kuin viime vaaleissa, joissa työväenpuolue sai 167 paikan enemmistön.

- Tiedän, että Irak on ollut eripuraa aiheuttava asia tässä maassa, mutta toivon, että voimme nyt yhdistyä uudelleen ja katsoa tulevaisuuteen, Blair sanoi.

Blair on ilmoittanut, että tämä tulee olemaan hänen viimeinen kautensa puolueen johdossa.

Konservatiivien 195 paikan lisäksi liberaalidemokraatit saivat 59 paikkaa. Paikkoja on kaikkiaan 646.

Äänestysprosentti vaaleissa oli 61,9 prosenttia. Se on toiseksi alhaisin toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 2001 britit äänestivät laiskemmin kuin koskaan. Nyt äänestysprosentti oli mielipidemittauslaitos Morin mukaan hiukan yli 2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuoden 2001 vaaleissa.

Konservatiivipuolueelle uusi johtaja

Vaalit hävinnyt Britannian konservatiivipuolueen johtaja Michael Howard ilmoittaa eroavansa tehtävästään. Howard kertoi päivällä jättävänsä tehtävänsä heti, kun puolue on päässyt yhteisymmärrykseen hänen seuraajansa valinnasta. Missään tapauksessa Howard ei aio johtaa puoluetta enää seuraaviin parlamenttivaaleihin. Howardin mukaan hänen on parempi siirtyä syrjään, koska hän ei voi osallistua seuraavaan vaalikampanjaan.

- Haluan tehdä nyt sen, mikä on parasta puolueelleni ja ennen muuta maalleni, Howard sanoi puolueväelle.

Howard onnitteli aamulla Blairia, mutta muistutti, että nyt työväenpuolueen on aika toteuttaa lupauksensa. Hänen mukaansa vaalitulos osoittaa, että konservatiivipuolue on kovassa nousussa.

Howard, 63, valittiin konservatiivipuolueen johtoon puolitoista vuotta sitten. Hän sanoi jatkavansa puolueen johdossa vielä niin kauan, kunnes puolueväki sopii puoluejohtajan valintatavan uusimisesta. Puolueen sisäpoliittinen asiantuntija David Davis on arvausten mukaan varteenotettava ehdokas seuraavaksi puoluejohtajaksi.

Pörssi ei säikähtänyt

Sijoittajat suhtautuivat rauhallisesti Britannian parlamenttivaalien tulokseen. Lontoon pörssissä osakekauppaa käytiin aamupäivällä melko lailla samoilla hinnoilla kuin edellispäivänä. Normaalisti työväenpuolueen vaalivoitto on näkynyt kurssien laskuna, mutta Blairin politiikka on tiedossa eikä siihen odoteta suuria muutoksia.

Vaikka pääministeri Blairin työväenpuolueen enemmistö parlamentissa kaventui tuntuvasti, tätä osattiin odottaa. Työväen puolueen enemmistön kaventuminen tosin vahvisti näkemyksiä, että Blair tekee alkaneella kaudella tilaa valtiovarainministerilleen Gordon Brownille. Senkään ei odoteta tuovan suuria muutoksia maan talouspolitiikkaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 06.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.