Mainos

Blairin puolueelle maltillinen vaalitappio

Britannian pääministeri Tony Blair selvisi suhteellisen vähäisin tappioin alue- ja paikallisvaaleista, joista povattiin alun perin kovaa koitosta maan hallitukselle ja työväenpuolueelle. Irakin vastaisen sodan nostattama ryöpytys heijastui yllättävän laimeasti tänään julkaistuihin vaalituloksiin.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan työväenpuolueen kannatus jäisi 30 prosenttiin. Blair voi olla melko tyytyväinen saamaansa tukeen, koska hallitus menestyy yleensä heikosti paikallisvaaleissa.

Myös Blairin haastaja, konservatiivijohtaja Iain Duncan Smith joutui ankaran arvostelun kohteeksi, kun puolue näytti saavan vain 34 prosenttia äänistä. Osa konservatiiveista kehottikin tätä luopumaan virastaan ja antamaan tilaa uusille kyvyille.

-Konservatiivinen puolue ei ole edistynyt taipaleellaan, vaikka vaalitulokset olisivat millaisia hyvänsä. Hän ei ole tehnyt sanottavaa vaikutusta äänestäjiin, arvioi Crispin Blunt, keskeinen konservatiivivaikuttaja ja kansanedustaja.

Britit äänestivät vapunpäivänä edustajia Skotlannin ja Walesin alueparlamentteihin ja valitsivat yli 10 000 paikallisvaltuutettua. BBC:n mukaan konservatiivit voittivat Englannissa 540 paikkaa ja työväenpuolue hävisi noin 700 paikkaa.

Äärioikeistolainen BNP-puolue nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi Burnleyssä. Työväenpuolue piti pintansa Skotlannissa ja Walesissa. Itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansallispuolue SNP kärsi vaalitappion, mutta sosialistit vahvistivat asemaansa. Työväenpuolue pysynee suurimpana puolueena myös Walesissa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.