Mainos

Blairin piinaviikko alkaa

Britannian pääministerillä Tony Blairilla on edessään kaksi poliittisen uransa kovimpaa haastetta. Äänestys Blairin ajamasta yliopistojen lukukausimaksujen korotuksista ja uudesta maksujärjestelmästä sekä aseasiantuntija David Kellyn kuolemaa koskevan raportin julkistaminen.

Britannian pääministeri Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair on valmistautunut yhteen poliittisen uransa kovimmista haasteista. Tiistaina Britannian parlamentin on määrä äänestää Blairin ajamasta yliopistojen lukukausimaksujen korotuksista ja uudesta maksujärjestelmästä. Keskiviikkona on vuorossa aseasiantuntija David Kellyn kuolemaa koskeva raportin julkistaminen.

Blair on voimakkaasti ajanut uudistusta, jossa yliopisto-opiskelijoiden lukukausimaksut nousisivat niin, että vuonna 2006 lukukausimaksu olisi 3000 puntaa (4350 euroa). Tämä olisi lähes kolme kertaa enemmän kuin nykyisin. Samalla maksujärjestelmää uudistettaisiin niin, että opiskelijat maksaisivat kertyneet lukukausimaksunsa vasta jälkikäteen, sen jälkeen kun ovat valmistuneet ja saaneet työtä. Mikäli opiskelijalla on vielä 25 vuotta valmistumisensa jälkeen maksuja rästissä, ne annetaan anteeksi. Uudistuksen arvostelijoiden mukaan se syöksee brittiopiskelijat entistä pahempaan velkakurimukseen ja estää köyhistä oloista lähtöisin olevien nuorten opiskelun huippuyliopistoissa kuten Oxfordissa tai Cambridgessa.

Blairin työväenpuolueella on parlamentin alahuoneessa enemmistö, mutta puolueen rivit ovat rakoilleet pahasti äänestyksen alla. Äänestys yliopistomaksuista on määrä pitää alahuoneessa tiistaina kello 21:n tietämissä Suomen aikaa.

Huttonin raportti keskiviikkona

Keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa Blairilla on edessään toinen kiirastuli, kun lordi Brian Hutton esittelee tutkimusryhmänsä raportin aseasiantuntija David Kellyn kuolemasta Kelly teki itsemurhan viime heinäkuussa, kun hänen oli kerrottu olleen BBC:n kohujutun päälähde.

BBC:n toimittajan mukaan Britannian hallitus liioitteli joukkotuhoaseiden uhkaa oikeuttaakseen hyökkäyksen Irakiin. Blair itse saa raportin luettavakseen tasan vuorokautta aikaisemmin, eli tiistaina puoliltapäivin. Oppositiojohtajille se jaetaan kuusi tuntia aikaisemmin.

Lordi Huttonin puheen jälkeen Blair antaa parlamentille oman lausuntonsa. Parlamentti keskustelee raportista laajemmin seuraavana keskiviikkona.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.