Blairin nimitys Lähi-idän lähettilääksi viivästyi

Britannian pääministerin tehtävät huomenna jättävä Tony Blair tapasi viimeisenä työpäivänään Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin.

Britannian väistyvän pääministerin Tony Blairin nimittäminen Lähi-idän erityislähettilääksi on viivästynyt. Venäjä ei ollut vielä illalla antanut lopullista hyväksyntäänsä päätökselle, kertoo EU:n lähettiläs Marc Otte.

Otten mukaan Venäjän lähettiläs halusi keskustella vielä Kremlin edustajien kanssa. Niin sanotun Lähi-idän kvartetin odotetaan esittävän Blairia tehtävään kuitenkin vielä tällä viikolla, mahdollisesti jo huomenna. Kvartettiin kuuluvat Yhdysvallat, EU, Venäjä ja YK, jotka ovat parhaillaan koolla Jerusalemissa.

- Toivon todella, että paikka täytetään. Se olisi mielestäni hyvin tärkeää, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice Jerusalemissa.

Äärijärjestö Hamas on ilmoittanut, ettei Yhdysvaltoja Irakin ja Afganistanin sodissa tukenut pääministeri ole tervetullut välittäjäksi. Sen sijaan palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja Israelin pääministeri Ehud Olmert tukevat nimitystä.

Blair johti maata kymmenen vuotta

Tony Blair jättää pääministerin paikkansa huomenna. Virkaan astuu pääministeri Gordon Brown.

Tony Blair on kymmenvuotisen pääministerin uransa aikana ollut kansan rakastama, uudistuksellinen ja nuorekkaan Britannian keulakuva. Kannatuslukujen laahatessa yhä syvemmällä viime keväänä ero pääministerin tehtävästä osoittautui ainoaksi vaihtoehdoksi. Myös oma Labour-puolue painosti ratkaisuun.

Blairin alamäki alkoi syyskuun terrori-iskuista New Yorkiin vuonna 2001. Blair liittyi Yhdysvaltain presidentti George Bushin johtamaan vastarintaan, joka vei brittijoukot myös Irakin sotaan.

Viimeisenä työpäivänään Tony Blair tapasi Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzneggerin. Viimeisessä tiedotustilaisuudessaan hän teki lehdistöavustajansa neuvon mukaisesti, eikä luvannut palata politiikkaan.

Lähettiläälle laajat valtuudet

Yhdysvallat on jo aikaisemmin ilmoittanut, että se haluaa mahdolliselle Lähi-idän erityislähettiläälle laajat valtuudet.

Edellinen kvartetin erityislähettiläs, entinen Maailmanpankin johtaja James Wolfeson, lopetti työnsä turhautuneena reilu vuosi sitten, koska rauhanprosessi ei edennyt mihinkään.

Hamas otti vajaat kaksi viikkoa sitten raskaissa katutaisteluissa haltuunsa koko Gazan kaistan Abbasin Fatah-liikkeeltä. Taisteluissa sai surmansa toistasataa palestiinalaista. Fatah puolestaan pitää hallussaan Länsirantaa.

Presidentti Abbas vastasi erottamalla Hamas-johtoisen palestiinalaishallituksen ja muodostamalla uuden hätätilahallituksen. Israel ja länsimaat ovat ilmoittaneet tukevansa Abbasin hallintoa.

Israel on myös ilmoittanut tukevansa Abbasia tulouttamalla palestiinalaishallinnolle Israelin keräämiä jäädytettyjä vero- ja tullimaksuja sekä vapauttamalla 250 palestiinalaisvankia.

(MTV3-AFP-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat