Mainos

Blairin kanslia täsmensi japanilaisarvioita

Pääministeri Tony Blairin kanslia kiirehti tänään täsmentämään pääministerin Japanin-vierailulta kantautuneita Emu-lausuntoja. Japanin teollisuusjohtajat kertoivat aiemmin Blairin sanoneen, että Britannia tulee mukaan Euroopan talous- ja rahaliittoon ensi vuosisadan alussa.

Olemme tehneet selväksi, ettei yhteiseen valuuttaan siirtymiselle ole olemassa perustuslaillisia esteitä. Olemme myös aloittaneet valmistelut, jotta voimme tehdä päätöksen asiassa ensi vuosisadan alussa, Blairin kanslian tiedotteessa sanottiin. Japanin suurimman työnantajajärjestön edustajat sanoivat Blairin vakuuttaneen heille, että Britannia siirtyy ehdottomasti yhteiseen valuuttaan ensi vuosisadan alussa.

Blair aloitti eilen viisipäiväisen vierailun Japaniin. Maanantaina Blair osallistuu yhdessä EU:n komission puheenjohtajan Jacques Santerin kanssa EU:n ja Japanin huippukokoukseen, jossa pohditaan mm. Aasian valuuttamyllerrysten vaikutuksia. Britannia on EU:n puheenjohtajamaa tämän vuoden alkupuoliskon. Britannia ei aio liittyä EU:n talous- ja rahaliittoon sen käynnistyessä vuoden 1999 alussa. Tämä on herättänyt huolta japanilaisissa yhtiöissä, jotka ovat investoineet Britanniaan.

Blair laski tänään yhdessä vaimonsa kanssa Jokohamassa seppeleen toisessa maailmansodassa kaatuneiden brittisotilaan haudalle. Jokohaman lähellä sijaitsevalle hautausmaalle on haudattu noin 1500 brittisotilasta, joista monet menehtyivät ollessaan sotavankeina Japanissa. Japani ei ole suostunut maksamaan korvauksia japanilaisilla työleireillä olleille brittiläisille sotavangeille, vaikka asiasta on käyty neuvotteluja jo vuosikymmeniä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.