Mainos

Blairin Irak-lausunto hämmensi Britanniaa

Al-Jazeera-television mukaan Blair myönsi sodan olleen katastrofi.

Britannian pääministerin Tony Blairin Irak-puheista on noussut kohu Britanniassa. Blair myönsi myöhään eilen englanninkielisellä al-Jazeera-kanavalla, että Irak-miehitys on ollut katastrofi. Hänen avustajansa kiirehtivät myöhemmin selittämään, ettei Blair ollut tarkoittanut sanoa niin.

Blair oli al-Jazeeralla BBC-veteraani David Frostin haastattelussa puhumassa Irakin väkivaltaisuuksista. Frost sanoi, että vuoden 2003 hyökkäys Irakiin, johon Britanniakin osallistui laajasta kritiikistä huolimatta, on "tähän mennessä ollut melkoinen katastrofi".

-Niin on, Blair vastasi ja lisäsi nopeasti, että hänestä Irakissa ei ole hankaluuksia sodan valmistelussa tehtyjen virheiden takia.

Blair syytti sunnitaistelijoita ja heitä tukevaa al-Qaida-verkostoa sekä shiiataistelijoita ja heidän kanssaan veljeilevää Irania siitä, että "rauhantahtoinen enemmistö jää sotaa haluavan vähemmistön" varjoon.

Pääministerin kanslia toppuutteli

Pääministerin kanslian tiedottajan mukaan Blair ei myöntänyt, että itse hyökkäys olisi ollut "katastrofi".

-Pääministeri ei käytä sanaa katastrofi. Hänestä Irakin väkivaltaisuudet ovat toki hyvin traagisia ja vaikeita, mutta väkivaltaisuudet johtuvat ulkoisten voimien sekaantumisesta tilanteeseen eikä jostakin suunnitteluvirheestä kolme vuotta sitten.

Britannian kolmanneksi suurimman puolueen liberaalidemokraattien johtaja vaati kuitenkin Blairilta anteeksipyyntöä.

-Jos pääministeri myöntää, että se (hyökkäys Irakiin) on ollut katastrofi, varmasti parlamentti ja Britannian kansa, joille annettiin vääriä lausuntoja, ovat oikeutettuja anteeksipyyntöön, Menzies Campbell sanoi.

Brown vieraili Basrassa

Britannian valtiovarainministeri ja Blairin todennäköinen seuraaja Gordon Brown vieraili Irakin Basrassa yllättäen tänään. Brown kävi brittijoukkojen luona ja neuvotteli paikallisten viranomaisten kanssa, muun muassa varapääministeri Barham Salehin ja valtiovarainministeri Bayan Jabrin.

Brown lupasi Britannialta irakilaisille 148 miljoonaa euroa lisäapua jälleenrakennukseen kolmen seuraavan vuoden aikana.

-Olemme sitoutuneet tukemaan Irakin rakennusta demokraattiseksi valtioksi, joka tuo turvaa ja vaurautta kansalleen ja jolla on roolinsa alueella ja kansainvälisessä taloudessa.

Brown on toistellut, ettei joukkojen vetäminen Irakista ole lähiaikojen suunnitelmissa. Britannialla on 7200 sotilasta Etelä-Irakissa, lähinnä Basrassa ja sen lähistöllä. Vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen 125 brittisotilasta on kuollut Irakissa.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.