Mainos

Blairilta lakiesitys Pohjois-Irlannin vallanjaosta

Britannian pääministeri Tony Blair antoi eilen maan parlamentille Pohjois-Irlannin hallintovaltaa koskevan lakiesityksen, jota hän oli valmistellut Irlannin pääministerin Bertie Ahernin kanssa.

Esitystä hionut protestanttisen unionistipuolueen johtaja David Trimble ei kuitenkaan sanonut olevansa täysin tyytyväinen sopimukseen ja ilmoitti esittävänsä siihen joitakin muutoksia. Hän ei kuitenkaan tyrmännyt lakiesitystä, jonka on tarkoitus aukaista maakunnan poliittinen umpisolmu.

Trimble on puolueensa kovan linjan kannattajien painostuksen alla. Puolueen turvallisuusasioista vastaava Ken Maginnis sanoi epäilevänsä suuresti koko lakiesitystä.
-Emme voi turvautua johonkin sellaiseen, joka kuitenkin epäonnistuu, Maginnis sanoi.

Lakiesityksen mukaan Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein pääsee mukaan uuteen kaikkien puolueiden yhteishallitukseen sillä ehdolla, että IRA aloittaa välittömästi aseidensa luovuttamisen. Unionistien mielestä heillä ei ole riittäviä takeita IRA:n aseistariisumisesta.

Blair lupasi unionisteille, että lakiesityksen mukaan Sinn Fein karkotetaan hallituksesta, mikäli IRA ei luovuta aseitaan määräaikaan mennessä. IRA:n aseistariisuntaa valvoo riippumaton komitea, jota johtaa kanadalainen John de Chastelain.
Parlamentin pitäisi käsitellä lakiesitys torstaihin mennessä, jolloin Pohjois-Irlannin maakuntahallituksen olisi tarkoitus aloittaa toimintansa. Maakunnan itsehallinto astuisi voimaan viikon alussa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.