Mainos

Blair vierailulla Israelissa

Britannian pääministeri Tony Blair on aloittanut vierailunsa Israelissa. Blair ehdotti Lähi-idän tilannetta käsittelevän kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Lontoossa ensi vuonna.

Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair on tavannut Lähi-idän-vierailullaan Israelin pääministerin Ariel Sharonin sekä palestiinalaisten johtoa. Blair ajaa voimakkaasti eteenpäin esitystään Lähi-idän tilannetta käsittelevän kansainvälisen konferenssin järjestämisestä Lontoossa ensi vuonna. Blairin mukaan suunniteltu konferenssi tarjoaa väylän takaisin tiekarttana tunnettuun rauhansuunnitelmaan, jonka päämääränä on itsenäisen Palestiinan valtion perustaminen.

- On tärkeää, että voimme edistyä asiassa kuukausia ja vuosia sen jälkeen, kun edistystä ei ole ollut, Blair sanoi tavattuaan PLO:n johtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa.

Abbas oli Blairin kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Lontoon-konferenssi lujittaa Lähi-idän rauhanhanketta. Samalla Abbas vakuutti Blairille, että tämä on "ainutlaatuisessa asemassa auttaakseen meitä edistymään pyrkimyksessämme kohti rauhaa".

- Uskomme, että tämä konferenssi on ensi askel rauhanhankkeen lujittamisessa, Abbas sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Blairin mukaan maaliskuun alussa pidettävän konferenssin tarkoituksena on auttaa palestiinalaisia rakentamaan itsenäisen valtion tarvitsemia instituutioita. Hänen mukaansa konferenssi on myös mahdollisuus saada tiekartta-rauhansuunnitelma takaisin raiteilleen.

- Näen sen ennemminkin siltana takaisin tiekarttaan, Blair sanoi.

Ennen Abbasin tapaamistaan Blair vieraili edesmenneen palestiinalaisjohtajan Jasser Arafatin haudalla Ramallahissa Länsirannalla.

Israel ei osallistu

Aiemmin päivällä Blair esitteli konferenssiehdotustaan Ariel Sharonille Jerusalemissa. Sharon otti ajatuksen mielenkiinnolla vastaan, vaikka Israel on sanonut, ettei se aio osallistua kokoukseen. Sharonin mielestä palestiinalaisten uusi johto ei ole viimeaikaisista lausunnoista huolimatta pyrkinyt saamaan palestiinalaisten ääriaineksia kuriin.

Abbas on vaatinut palestiinalaisryhmiä lopettamaan aseellisen kansannousun. Blair esitti vierailunsa aikana myös surunvalittelunsa Mosulin iskussa kuolleiden uhrien omaisille. Irakissa sijaitsevaan sotilastukikohtaan tehdyssä iskussa sai surmansa 22 ihmistä.

Solana kehui Blairin kokousehdotusta

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kannattaa Blairin kokousehdotusta.

-Tämä on tärkeä aloite, joka tulee oikeaan aikaan, Solana arvioi lausunnossaan. -Arvostan pääministerin henkilökohtaista sitoutumista Lähi-idän rauhanprosessin edistämiseen.

Solana korosti sitä, että palestiinalaiset tarvitsevat tukea hallintonsa uudistamisponnisteluissa. Palestiinalaisten on määrä valita seuraaja edesmenneelle presidentti Jasser Arafatille tammikuussa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja