Mainos

Blair varoittaa P-Irlannin ääriryhmistä

Ison-Britannian pääministeri Tony Blair ja rauhanneuvottelujen johtaja George Mitchell varoittavat, että ääriryhmät saattavat yrittää tuhota toukokuisen kansanäänestyksen Pohjois-Irlannin rauhansopimuksesta. Sekä protestanttien että katolisten ääriryhmät vastustavat perjantaina solmittua rauhansopimusta.

Blair uskoo, että ääriryhmät voivat tehdä mitä tahansa, jotta rauhansopimusta ei saateta voimaan. Blair tapasi toimittajia Espanjassa eilen lyhyen lomansa aikana.

Mitchell arvioi televisioyhtiö ABC:n lähetyksessä eilen, että väkivallan tekoja saattaa tulla lähellä kansanäänestystä. Hän kuitenkin uskoo, että ihmiset eivät anna väkivallan estää rauhanprosessia.

Kansanäänestykset pidetään sekä Irlannin tasavallassa että Pohjois-Irlannissa 22. toukokuuta. Tätä ennen on sekä protestantti- että katolilaisjohtajien taivuteltava väkensä sopimuksen puolelle.

Protestanttien suurin puolue UUP hyväksyi sopimuksen lauantaina. Vaikutusvaltaisimman katolilaispuolueen Sinn Feinin on puolestaan määrä hyväksyä sopimus ensi viikonlopun kokouksessaan.

Lehdistöedustajan mukaan Blair toivoo tukea kansanäänestykselle Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonilta. Hänen toivotaan vierailevan ennen äänestystä Irlannissa yhdessä Ison-Britannian entisen pääministerin John Majorin kanssa. Clintonin on määrä saapua Isoon-Britanniaan 15. toukokuuta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.