Mainos

Blair varoittaa Irania

Iranin virallisen uutistoimiston mukaan yksi brittisotilaista on myöntänyt aluksen olleen Iranin vesillä. Iranin mukaan YK:n väliintulo ei auta merisotilaiden vapauttamisessa. Venäjä asettui vastahankaan turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Britannian pääministeri Tony Blair varoittaa, että umpikuja Iranin ja Britannian välillä tuskin on ohi kovin nopeasti.

Iranin televisio näytti tänään videon, jossa yksi pidätetyistä britannialaisista merisotilaista sanoi aluksen olleen Iranin aluevesillä. Myös pidätettynä olevan naissotilaan kolmas kirje annettiin julkisuuteen. Siinä hän sanoi olevansa vankina, koska Britannia ja Yhdysvallat jatkavat sortotoimia Irakissa.

Blair tuomitsi britannialaisten merisotilaiden käyttämisen "kerskailuun ja manipulointiin" ja sanoi puhuvansa Britannian liittolaisten kanssa asiasta viikonloppuna.

- Meidän täytyy käsitellä tämä asia tarvittavalla tiukkuudella ja päättäväisyydellä, mutta myös kärsivällisesti. Ratkaisuja on vain yksi: se, että henkilöstömme vapautetaan hyvässä kunnossa.

Blair sanoi pitävänsä sotilaiden kohtelua vastenmielisenä. Hän sanoi myös uskovansa, että Iran joutuu entistä pahemmin eristyksiin tapauksen takia.

Iran otti merisotilaat kiinni viime perjantaina pohjoisella Persianlahdella. Iranin mukaan heidän aluksensa oli Iranin aluevesillä, ja Britannia kiistää tämän.

Iran neuvoi EU-johtajia olemaan puuttumatta kiistaan.

- EU:n virkamiesten pitäisi pysyä puolueettomina ja olla tukematta Britannian aggressioita Iranin aluevesillä, virallinen IRNA-uutistoimisto kertoi ulkoministeriön edustajan Mohammad Ali Hosseinin sanoneen.

Britannia on yrittänyt saada kansainvälistä tuomiota Iranin toimille, mutta YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi sen sijaan kannanoton, jossa se ilmaisi "syvän huolensa" asian johdosta.

EU:n ulkoministerit ilmaisivat solidaarisuuttaan Britannialle kokouksessaan Saksassa, mutta eivät halunneet jäädyttää liikesuhteitaan Iraniin niin kuin Britannia teki keskiviikkona.

YK ei vaadi välitöntä vapauttamista

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt olla vaatimatta Iranilta viime viikolla vangittujen brittisotilaiden välitöntä vapauttamista.

Turvallisuusneuvosto hyväksyi useita tunteja kestäneiden neuvottelujen jälkeen kannanoton, jossa se sanoo olevansa huolissaan 15 merisotilaan vankeuden jatkumisesta.

Venäjä torjui tiukkasanaisemman kannanoton, jossa Irania olisi vaadittu vapauttamaan välittömästi vangittuna olevat sotilaat. Venäjän YK-edustajan mukaan maan on mahdotonta hyväksyä turvallisuusneuvoston tiukempaa Iran-kantaa.

Kiistaa kiinniottopaikasta

Britannian alkuperäisessä tekstihahmotelmassa mainittiin, että sotilaat otettiin kiinni Iranin aluevesillä. Lopullisesta kannanotosta kuitenkin poistettiin maininta kiinniottopaikasta. Useiden diplomaattien mukaan Venäjä ja muutama muu turvallisuusneuvoston jäsen halusivat välttää vaikutelmaa, että neuvosto valitsisi puolensa kiistassa nimeämällä kiinniottopaikkaa.

Britannian mukaan satelliittitiedot paljastavat, että sotilaat olivat kiinniottohetkellä Irakin aluevesillä. Iran vastasi näyttämällä tilanteesta videon, joka sen mukaan todistaa päinvastaista.

Iranin mukaan turvallisuusneuvoston ottama kanta ei auta, vaan kiista on ratkaistava kahdenkeskisissä neuvotteluissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.