Mainos

Blair välitti Putinille Tshetshenia-kritiikkiä

Britannian pääministeri Tony Blair on tavannut Pietarissa Venäjän virkaatekevän presidentin Vladimir Putinin. Blair on ensimmäinen lännen johtaja, joka vierailee Venäjällä Putinin valtaannousun jälkeen. Blair saapui vierailulle Putinin kutsumana.

Blair ja Putin keskustelivat erimielisyyksistään Tshetshenian tilanteen suhteen. Blair toisti tsaarien entisessä kesäpalatsissa Pietarhovissa käydyssä tapaamisessa länsimaiden huolenaiheita Venäjän sotatoimista Tshetsheniassa. Britannian pääministerin mukaan kaikki väitteet ihmisoikeusloukkauksista täytyy tutkia avoimesti ja perusteellisesti. Blair sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan ymmärtävänsä Venäjän vaikeudet terrorismin vastaisessa taistelussa, mutta korosti, että vastatoimien on oltava "oikeassa suhteessa" uhkiin ja ongelmiin.

Putin lupasi yhteistyötä

Monissa länsimaiden johtajien kommenteissa Venäjää on syytetty summittaisesta ja liioitellusta voimankäytöstä Tshetsheniassa. Venäjällä syytöksille on viitattu useimmiten kintaalla, mutta tänään vt. presidentti Putin näytti omaksuneen sovittelevamman sävyn. Putinin mukaan Venäjän johto haluaa selvittää, mikä länsimaita huolettaa, ja on valmis myös korjaamaan toimiaan.
-Korjauksia tehdään tämänpäiväisen kaltaisten tapaamisten jälkeen. Venäjä kunnioittaa länsimaisten kumppanien mielipiteitä, erityisesti Britannian pääministerin kaltaisten kumppanien, Putin sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Putinin mukaan hän oli keskustellut Blairin kanssa myös siitä, miten esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ja Euroopan neuvosto voisivat olla yhteistyössä Venäjän kanssa Tshetshenian kysymyksessä. Venäjä on aiemmin suhtautunut hyvin nuivasti ulkomaisten sekaantumiseen Tshetshenian tapahtumiin. EN:n parlamentaarikkojen valtuuskunta matkusti tänään tutustumaan Tshetshenian tilanteeseen ja myös Etyjin itävaltalainen lähettiläs Alfred Missong lensi alueelle.

Putin piti tapaamisen jälkeen kuitenkin edelleen kiinni Venäjän kannasta, jonka mukaan Tshetsheniassa on käynnissä terrorismin vastainen taistelu. Hän kehottikin länsimaita yhdistämään voimansa Venäjän kanssa terrorismin vastustamisessa.
-Merkittävä osa entisen Neuvostoliiton alueesta on uskonnollisiin iskulauseisiin verhoutuvien ääriainesten hyökkäyksen kohteena, Putin sanoi. Hän viittasi levottomuuksiin muun muassa Uzbekistanissa, Tadzhikistanissa ja Kirgisiassa. Putinin mukaan Pohjois-Kaukasuksen kapinalliset saavat rahallista tukea Afganistanin hallitsevalta ääri-islamilaiselta Taleban-liikkeeltä.

Aikaa oopperallekin

Tshetshenian ohella Blair ja Putin keskustelivat muun muassa Balkanin tilanteesta sekä Venäjän ja länsimaiden taloussuhteista. Raskaasta asialistasta huolimatta johtajat korostivat tulleensa hyvin toimeen keskenään.
-Tony Blair ja minä kuulumme samaan sukupolveen. Minusta hän on hyvin vakava ja rehellinen kumppani, Putin kuvaili Britannian pääministeriä.

Vierailuun oli mahdutettu varsinaisten keskustelujen ohella myös kevyempää ohjelmaa. Neuvottelujen jälkeen Putin ja Blair matkasivat tutustumaan Eremitaasin taideaarteisiin, ja ilta oli määrä viettää oopperasta nauttien. (MTV3-STT-AFP-DPA-Itar-Tass)

Blair kertoovierailustaan Britannian parlamentissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.