Mainos

Blair väistyy tehtävistään viimeistään vuoden päästä

Pääministerin suosio on romahtanut lähinnä hallituksen ulkopolitiikan ja Irakin sodan vuoksi. Lähipiiri on jo vahvistanut pääministerin eroavan viimeistään vuoden päästä.

Britannian pääministeri Tony Blairin lähtölaskenta maan johdosta on tosissaan alkanut. Blairin lähipiiri vahvistaa, että hän eroaa niin hallituksen kuin puolueensakin johdosta viimeistään vuoden päästä. Blair on hallinnut Britanniaa lähes kymmenen vuotta.

Toinen puolustusministeri ja kuusi ministerien avustajaa erosivat tänään vastalauseena sille, että Blair itse on kieltäytynyt ilmoittamasta tarkkaa eroamispäivää.

Poliittisesti luotettava tabloid-lehti Sun on tänään myös kertonut tietävänsä eroamisen tapahtuvan heinäkuun 26. päivänä. Pääministerin kanslia ei ole kommentoinut lehden väitteitä.

Blairin suosio on romahtanut lähinnä hallituksen ulkopolitiikan ja Irakin sodan vuoksi. Työväenpuolueen kannatus on pudonnut alimmalle tasolle lähes kahteenkymmeneen vuoteen ja konservatiivit ovat nousseet gallupeissa sen ohi.

Labourin kansanedustajat pistävät puolueen suosion laskun yksinomaan pääministerin piikkiin. Myös monet ministerit ovat kehottaneet Blaria eroamaan, koska puolueen entisestä kiiltokuvapojasta on tullut nyt sen taakka.

- Olen aina ollut sitä mieltä, että mitä kauemmin hän jatkaa, sitä parempi. Mutta hänen on päätettävä, minkälaiset olosuhteet ovat ja toimittava sen pohjalta, kertoo entinen sisäministeri

Britanniassa odotetaan suurella mielenkiinnolla sitä, miten pääministerin vallasta luopuminen onnistuu. Monet pelkäävät, että Blairille voi käydä kuten pääministeri Margaret Thatcherille, jonka lähtö Downing Streetilta oli kaikkea muuta kuin tyylikäs. Kun rautarouva ei ymmärtänyt lähteä paikaltaan, puolue heitti hänet ulos.

Työväenpuolueessa odotetaan, että seuraavaksi puheenjohtajaksi nousee valtiovarainministeri Gordon Brown.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.