Mainos

Blair vaati tuomiota Zimbabwen väkivallalle

Brittiläisen kansainyhteisön kokous ei hyväksynyt Tony Blairin esittämiä Zimbabwen vastaisia pakotteita.

Britannian pääministeri Tony Blair vaati tänään, että Zimbabwen poliittinen väkivalta on tuomittava.
Brittiläisen kansainyhteisön johtajien tapaamisessa Australiassa Blair ei kuitenkaan saanut tukea esitykselleen Zimbabwelle määrättävistä pakotteista. Ehdotus pakotteista kilpistyi ennen muuta Kansainyhteisön afrikkalaisten maiden vastustukseen.

Britannia ja Australia ovat vaatineet myös Zimbabwen erottamista 54 maan Kansainyhteisöstä, joka koostuu Britanniasta ja sen entisistä siirtomaista. Vaatimusten taustalla ovat väkivaltaisuudet 9.-10. maaliskuuta pidettävien presidentinvaalien alla.

EU päätti viime kuussa Zimbabwen vastaisista pakotteista sen jälkeen kun Zimbabwe oli karkottanut EU:n vaalitarkkailijaryhmän ruotsalaisen johtajan Pierre Schorin.

Blair ilmaisi huolensa presidentinvaalien laillisuudesta ja sanoi, että Kansainyhteisö seuraa vaalien sujumista tarkkaavaisesti. -On tärkeää, että viestitämme Zimbabwelle tuomitsevamme pelottelun ja väkivallan (vaalien yhteydessä). Jos vaalit eivät suju laillisesti, meillä on oltava keinot tarttua asiaan, Blair sanoi.

Terrorismia vastaan

Kansainyhteisömaiden johtajat hyväksyivät kokouksessa terrorismin vastaisen ohjelman. Ohjelman pohjana ovat YK:n hyväksymät päätöslauselmat terrorismin juurimiseksi.

Kokouksen edustaja Joel Kibazo sanoi, että ohjelma käsittää sekä lainsäädännöllisiä että taloudellisia toimia terrorismia vastaan. Jäsenmaat sitoutuvat ohjelmassa myös tiivistämään poliisivoimiensa toimia terrorismin vastaisessa taistelussa.

Kokous päätti, ettei Pakistania vielä kutsuta takaisin järjestöön. Pakistanin jäsenyys jäädytettiin sen jälkeen kun kenraali Pervez Musharraf oli kaapannut vallan maassa vuonna 1999. -Kokousedustajat totesivat kenraali Musharrafin aikaan saaman kehityksen, mutta Pakistan on edelleen järjestön ulkopuolella, kertoi kokousedustaja Kibazo. Kibazo sanoi lisäksi, ettei Intia ole kokouksessa esittänyt syytöksiä Pakistania vastaan Kashmirin jännittyneen tilanteen johdosta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.