Mainos

Blair uusii hallitustaan kovalla kädellä

Muutosten syynä on työväenpuolueen kärsimä raskas tappio Britannian paikallisvaaleissa.

Britannian pääministeri Tony Blair uusii hallitustaan kovalla kädellä. Salkkunsa menettää sisäministeri Charles Clarke. Ulkoministeri Jack Straw taas siirrettiin hoitamaan hallituksen ja alahuoneen suhteita.

Straw'lle kuuluneita Eurooppa-asioita ryhtyy hoitamaan Geoff Hoon ja muuta ulkopolitiikkaa ympäristöministeri Margaret Beckett. Beckett on ensimmäinen nainen ulkoministerin paikalla Britanniassa.

Clarken seuraaja on puolustusministeri John Reid. Reidin paikan ottaa toinen valtiovarainministeri Des Browne.

Clarken lähtö oli odotettu. Hänen uskottavuutensa kärsi pahasti, kun kävi ilmi, että yli tuhat ulkomaalaista vankia oli jäänyt karkottamatta maasta sen jälkeen, kun he olivat kärsineet rangaistuksensa brittivankiloissa. Sen sijaan seksiskandaalin ryvettämä varapääministeri John Prescott säilytti salkkunsa, mutta hänen vastuualuettaan karsittiin merkittävästi.

Hallitusmuutosten syynä on Blairin työväenpuolueen kärsimä raskas tappio maan eilisissä paikallisvaaleissa. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi aamulla verkkosivuillaan, että työväenpuolue on alustavien tulosten mukaan menettänyt yli 250 kunnanvaltuustopaikkaa vaaleissa. Vaaleissa oli jaossa vajaat 4400 valtuustopaikkaa eri puolilla Englantia.

Britanniassa arvioidaan, että epäonnistuminen vaaleissa saattaa vauhdittaa Blairin eroa työväenpuolueen johdosta. Blair on sanonut jättävänsä paikkansa ennen seuraavia parlamenttivaaleja, jotka on määrä pitää vuonna 2010.

Puolet briteistä toivoo Blairin pikaista eroa

Yleisradioyhtiö BBC:n teettämässä kyselytutkimuksessa puolet äänioikeutetuista toivoo pääministeri Blairin eroavan tehtävistään vuoden loppuun mennessä.

Yli kolmannes vastaajista toivoi pääministerin eroavan välittömästi. 14 prosenttia vastaajista olisi valmis antamaan Blairille aikaa vuoden loppuun asti siirtyä syrjään.

Vain hieman yli puolet kyselyyn vastanneista piti Blairia kyvykkäänä tehtäviinsä ja alle kolmasosa arvioi hänet luotettavana. Häntä arvostellaan myös Irakin-sodan hoidosta.

Huolimatta Blairin saamista huonoista arvioista noin viidennes kyselyyn vastanneistä on kuitenkin sitä mieltä, että Blairin pitäisi tavoitella vielä neljättä kautta pääministerinä.

Kyselyyn haastateltiin noin tuhatta äänestysikäistä huhti-toukokuun vaihteessa.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.