Mainos

Blair uskoo YK:n turvaneuvoston päättävän pian Lähi-idästä

Britannian pääministerin mukaan molemmat osapuolet pitäisi saada hyväksymään välitön tulitauko mahdollisimman pian.

YK:n turvallisuusneuvosto saa aikaan Lähi-idän kriisiä koskevan päätöslauselman muutaman päivän sisällä, arvioi Britannian pääministeri Tony Blair. Hänen mukaansa erimielisyydet lauselmatekstistä ovat enää erittäin vähäisiä.

- Olen toiveikas, että saamme päätöslauselman sovittua muutaman päivän sisällä. Sen tarkoituksena on saada alueelle välitön tulitauko sekä luoda edellytykset kansainvälisten joukkojen lähettämiselle tukemaan Libanonin hallitusta, Blair sanoi lehdistötilaisuudessa Lontoossa.

Britannia on yksi turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista, ja Blair on ollut tiiviisti mukana neuvotteluissa.

- Jos tulitauko ei ole molemminpuolinen, Israel jatkaa toimimista. Se on todellisuus.

Blairin mukaan on tärkeää, että Libanonin hallitus saa maan eteläosan hallintaansa. Tällöin Israel tuntisi olevansa turvassa rajojensa sisäpuolella.

Blair myönsi jännitteet

Blairia on arvosteltu kotimaassaan siitä, että hän on seisonut Israelia tukevan Yhdysvaltojen rinnalla. Hän myönsi, että hänen vankka tukensa presidentti George W. Bushille on aiheuttanut jännitteitä hallituksessa.

Blair luonnehti joidenkin hallituksen jäsenten "epäilleen" hänen linjavetojaan tai osaa niistä. Hän kuitenkin torjui väitteet hänen ja ulkoministeri Margaret Beckettin välisistä erimielisyyksistä "täytenä roskana".

Blair myös kielsi näyttäneensä vihreää valoa Israelin sotilaallisille toimille. Hän sanoi toivovansa, että Lähi-idän rauhanneuvotteluja päästäisiin jatkamaan ja tiekarttana tunnettu suunnitelma elvytettyä.

Blairin mukaan Iranin ja Syyrian asenteet ovat pahasti vaikeuttaneet yrityksiä ratkaista kriisi. Iranin presidentti ehdotti ratkaisuksi Israelin eliminoimista, mikä oli Blairin mukaan shokeeraavaa.

Hän vaati Irania ja Syyriaa osallistumaan kriisin ratkaisuun ja painotti, ettei kukaan ole uhkaamassa niitä sotilaallisilla toimilla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.