Mainos

Blair uhmakkaana vaalitappiosta huolimatta

Työväenpuolueen kannatus on vajonnut Irakin sodan, poliittisten skandaalien ja julkisiin palveluihin tehtyjen muutosten takia. Vaalitappio oli kuitenkin odotettua pienempi.

Britannian pääministerin Tony Blairin työväenpuolue näyttää olevan kärsimässä tappion alue- ja paikallisvaaleissa. Lopullisten tulosten mukaan puolue menetti asemiaan muun muassa Skotlannissa, missä alueen itsenäisyyttä ajava SNP saavutti voiton.

SNP sai 129-jäseniseen alueparlamenttiin 47 paikkaa ja työväenpuolue 46. SNP:n voitto päätti työväenpuolueen 50 vuotta jatkuneen valta-aseman Skotlannissa.

Skotlannissa vaalien tuloslaskentaa varjosti poikkeuksellisen suuri määrä hylättyjä ääniä. Viranomaiset määräsivät puolueettoman tutkimuksen ensi kertaa käytössä olleesta sähköisestä äänestysjärjestelmästä, jonka syyksi hylättyjen äänien suuri määrä lähinnä pantiin.

Tappion uhka ei kuitenkaan saanut Blairia masentumaan.

- Kaikki sanoivat, että meidät lyödään perusteellisesti, että meidät heitetään ulos, mutta näin ei käynytkään, Blair sanoi Lontoossa työväenpuolueen päämajassa.

Hänen mukaansa puolue menestyi Englannissa paremmin kuin kolme vuotta sitten pidetyissä vaaleissa, ja Walesissa sillä oli mahdollisuus nousta suurimman puolueen asemaan.

- Välivaaleissa kärsii aina menetyksiä, mutta nämä tulokset antavat varsin hyvän ponnahduslaudan selvitä seuraavista parlamenttivaaleista voittajana, hän hehkutti.

Työväenpuolueen kannatus on vajonnut ennätysmatalalle Irakin sodan, poliittisten skandaalien ja julkisiin palveluihin tehtyjen muutosten takia.

Odotettua pienempi tappio

Työväenpuolueen tappio ei kuitenkaan näyttänyt muodostuvan niin pahaksi kuin oli ennakoitu:

- Eihän eilinen mikään mahtava ilta meille ollut, vaan eipä se ollut sitä konservatiivien David Cameronillekaan. Hän ei saanut tästä sellaista nostetta, minkä olisi tarvinnut syöstäkseen meidät vallasta, kommentoi työväenpuolueen edustaja Hazel Blears alustavia tuloksia.

Vaaleja pidettiin viimeisenä testinä kymmenen vuotta vallassa olleelle Blairille, joka on väistymässä työväenpuolueen ja hallituksen johdosta. Niissä valittiin edustajia Englannin kaupunginvaltuustoihin sekä Skotlannin ja Walesin alueparlamentteihin.

Yleisradioyhtiö BBC:n tekemän ennusteen mukaan konservatiivit olivat saamassa Englannissa runsaat 40 prosenttia äänistä, työväenpuolue 27 ja liberaalidemokraatit 26 prosenttia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.