Blair: Turkin EU-ehdokkuus tärkeää

EU on hyväksynyt Turkin jäsenehdokkaakseen. EU:n johtajat päättivät asiasta tänään Helsingin huippukokouksessa. Jäsenyyttä varten Turkille jätettiin ihmisoikeuksia ja demokratiakehitystä koskevia lisävaatimuksia.

Tony Blair

Britannian ulkoministeri Tony Blair sanoo, ettei Turkkia panna EU-hakijamaiden jonon hännille. -Sen sijaan kyseessä selkeä askel kohti Turkin EU-jäsenyyttä, Blair sanoi illalla Helsingissä.

Ulkoministeri Tarja Halonen korostaa, ettei EU:n tarkoitus ole käydä Turkin kanssa kauppaa EU-jäsenyydestä. -EU on lähestynyt Turkkia myönteisessä hengessä. Tämä ei ole joko-tai -tilanne, jossa EU sanelisi jotain ja Turkin olisi vain hyväksyttävä EU:n ehdot, Halonen sanoi illalla Helsingissä.

Komissaari Chris Patten pitää EU:n päätöstä Turkin mukaanottamisesta jäsenyysneuvotteluihin historiallisena. -Siksi halusimmekin lähettää Ankaraan edustajamme selvittämään kantaamme suoraan Turkin hallitukselle, jottei asiassa syntyisi väärinkäsityksiä, Patten sanoi lehdistötilaisuudessa.

EU lähetti illalla Turkkiin kolmijäsenisen ulkopoliittisen delegaationsa Javier Solanan johdolla. EU-puheenjohtajamaata Suomea delegaatiossa edustaa alivaltiosihteeri Jaakko Blomberg.

Turkki on jo vuosia sitten jättänyt jäsenyyshakemuksensa. Esteenä hakemuksen hyväksymiselle on ollut mm. Turkin ihmisoikeustilanne. Turkki joutuu täyttämään vielä joukon ehtoja ennen kuin maa hyväksytään Euroopan unionin jäseneksi. Listalla on muun muassa ihmisoikeus- ja demokratiavaatimuksia.

Turkin presidentti Süleiman Demirel sanoi, että Turkin kutsuminen EU:n ehdokasjäseneksi on myönteistä kehitystä. Turkin ulkoministeriön edustaja sanoi kuitenkin, että asiaan liittyy ongelmia, jotka on ensin ratkaistava. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitkä ongelmat ovat.

Jäsenehdokkaaksi hyväksyminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että EU aloittaisi neuvottelut Turkin jäsenyydestä. EU kuitenkin aloittaa jäsenyysneuvottelut kuuden uuden jäsenehdokkaan kanssa. Tästä päästiin odotusten mukaisesti nopeasti yksimielisyyteen huippukokouksen alkajaisiksi. Uusina maina neuvotteluihin pääsevät Latvia, Liettua, Malta, Bulgaria, Romania ja Slovakia. EU varautuu ottamaan uusia jäseniä vuoden 2002 jälkeen. Venäjä yritti vielä viime metreillä estää Latvian pääsyä jäsenehdokkaaksi. (MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat