Mainos

Blair tunnustaa geeniruoan mahdolliset haitat

Britannian pääministeri Tony Blair näyttää perääntyneen hallituksensa tähän asti myönteisestä suhtautumisesta geenimanipuloituun ruokaan. Hän tunnusti tänään julkaistussa lehtihaastattelussa, että geeniruoka saattaa olla vahingollista.

Tony Blair

-Ei ole epäilystä siitä, että geenimanipuloidut ruoat ja viljelykasvit saattavat vahingoittaa sekä ihmisen turvallisuutta että luonnon monimuotoisuutta, Blair sanoi The Independent on Sunday -lehdelle.

Hän jatkoi: -Siksi yleisön ja ympäristön suojelu on ja tulee olemaan hallituksen kaiken yli käyvä ensisijainen tavoite. Ympäristönsuojelijat tervehtivät pääministerin lausuntoa ilolla, ja monet brittikommentoijat katsoivat, että hallitus on muuttanut mieltään.

Vielä vuosi sitten Blair sanoi olevansa "tuskastunut" geenimuuntelusta nousseeseen hälyyn. Hän kertoi silloin luottavansa geeniruokaan niin paljon, että hän syö sitä itsekin.

-Tämä on fantastinen harppaus eteenpäin, sanoi brittiläisen ympäristö- ja talousjärjestön Friends of the Earthin (Maan ystävien) toiminnanjohtaja Charles Secrett. Blair näyttää ensi kerran kuuntelevan kansaa näissä kysymyksissä. Artikkeli merkitsee todellista kannanmuutosta sekä geenimanipulointitekniikkaan että ympäristökysymyksiin yleensä, hän lisäsi.

Britannian kauppa- ja teollisuusministeri Stephen Byers kiisti kuitenkin Sky-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa, että kyse oli linjanmuutoksesta.

-Se ole suinkaan mikään U-käännös. Byersin mukaan pääministeri toisti vain kantansa, jonka mukaan geenimanipuloidut ruoat sallitaan vasta kun tiedemiehet ovat vakuuttuneita niiden turvallisuudesta.

Koeviljely käynnissä

Maatalousalan yritykset kokeilevat kiisteltyjen geenisatojen viljelyä eri puolilla Britanniaa ympäristöryhmien suureksi närkästykseksi. Ympäristönsuojelijat pelkäävät, että nämä geenimanipuloidut "Frankenstein"-ruokakasvit aiheuttavat terveysongelmia ja risteytymistä naapuripeltojen kasvien kanssa.

Yleisön vastalauseiden ja kriittisen lehtikirjoittelun painostamana Blairin hallitus ilmoitti lokakuussa, että geeniruokakokeiluja jatketaan ainakin vielä kolme vuotta. Kaupallinen geeniruokatuotanto lykkääntyi siten vuoteen 2002.

Mielenosoittajat ovat sabotoineet monia kokeiluja ja Britannian kaikki suuret vähittäiskauppaketjut ovat joko estäneet ulkomaisten geenituotteiden pääsyn hyllyilleen tai luvannet merkitä ne selvästi kuluttajien varoittamiseksi.

Eilen Liverpoolin poliisi pidätti viisi ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia, jotka olivat nousseet amerikkalaista geenisoijaa tuovaan laivaan estääkseen sen kiinnittymisen laituriin.

-Voin luvata, ettei geenimanipuloitua ruokaa päästetä täällä markkinoille ennen kun se on läpäissyt maailman tiukimmat turvallisuusarviot. Yhtään geenimanipuloitua kasvia ei tulla tässä maassa viljelemään kaupallisesti ennen kuin me olemme vakuuttuneita siitä, ettei ympäristölle koidu seurauksia, jotka eivät ole hyväksyttäviä, Blair sanoi The Independent on Sunday -lehdelle.

-Ei ole kuitenkaan myöskään epäilystä siitä, että tämä uusi teknologia voisi hyödyttää ihmiskuntaa. Eräitä bioteknologian etuja on jo nähtävissä lähialoilla kuten hengenpelastavien lääkkeiden tuotannossa, Blair sanoi.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.