Blair tapasi Netanyahun

Britannian pääministeri Tony Blair neuvotteli tänään Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun kanssa, jotta israelilaisten ja palestiinalaisten väliset rauhanneuvottelut saataisiin jälleen käyntiin. Lähi-idän kierroksella oleva Blair saapui tänään Israeliin kolmipäiväiselle vierailulle. Hän on vieraillut jo Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Jordaniassa.

Blairin oli mm. määrä esittää Netanyahulle Euroopan unionin ajatuksia siitä, kuinka pahoin jumiutunut rauhanprosessi israelilaisten ja palestiinalaisten välillä saataisiin jälleen käyntiin.
-Palestiinalaisten talouskehityksen tukeminen edistäisi rauhanprosessia merkittävästi, sanoi Blair palestiinalais- ja israelilaislehtien tänään julkaisemassa haastattelussa. Saavuttuaan Jerusalemiin Blair vieraili vaimonsa Cherien kanssa natsivainoissa kuolleiden juutalaisten muistomerkillä ja kävi laskemassa seppeleen salamurhatun pääministerin Jitzhak Rabinin haudalle. Blairin oli määrä tavata palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat palestiinalaisten hallitsemalla Gazan alueella huomenna.

Pohjois-Irlannista mallia Lähi-itään

Lähtiessään Saudi-Arabiasta Blair kertoi tv:lle antamassaan haastattelussa, että Lähi-idässä voidaan ottaa oppia Pohjois-Irlannin rauhanneuvotteluista. Vaikka Pohjois-Irlannin tilanne on täysin erilainen, siellä opitut asiat ovat tärkeitä myös Lähi-idässä, Blair tähdensi.
-On saatava aikaan jonkinlainen hyvän tahdon sysäys kummaltakin osapuolelta ja kaksi erilaista näkökantaa sisältävä laaja sopimuspaketti, hän sanoi. Blair tähdensi jo eilen Lähi-idän kiertomatkallaan suhtautuvansa valoisasti tapaamiseensa Netanyahun kanssa. Hän toivoi, että EU:n uudet suunnitelmat taloudellisesta avusta Israelille ja Gazan alueelle auttaisivat murtamaan rauhanneuvottelujen umpikujan.

Samassa yhteydessä hän kuitenkin muistutti, että olemassa olevat sopimukset on ensin täytettävä. Samaa asiaa hän korosti jälleen tänään, kun hän kertoi aikovansa muistuttaa Netanyahulle, että sopimus Israelin armeijan vetäytymisestä Länsirannalta on jo olemassa. Lähi-idän rauhanhanke ajautui karille viime vuonna lukuisten kiistojen vuoksi. Israel jatkoi kansainvälisistä vetoomuksista huolimatta siirtokuntien rakentamista palestiinalaisten alueille, palestiinalaiset taas tekivät useita itsemurhapommi-iskuja israelilaiskohteita vastaan ja osapuolet riitelivät toistuvasti Israelin vetäytymisestä Jordanjoen länsirannalta.

Lue myös:

    Uusimmat