Mainos

Blair tapasi Adamsin

Britannian pääministeri Tony Blair tapasi tänään Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n poliittisen siiven Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin Belfastissa. Tapaaminen on ensimmäinen Britannian pääministerin ja Irlannin tasavaltalaisjohtajan välinen yli 70 vuoteen.

Blairin päätös tavata Sinn Feinin johtaja on saanut osakseen tiukkaa arvostelua Pohjois-Irlannin protestanttijohtajien ja Blairin poliittisten vastustajien taholta. Blair kätteli Adamsia tapaamisen alkajaisiksi. Hän tapasi tänään myös muut Pohjois-Irlannin tulevaisuutta koskeviin neuvotteluihin osallistuvat puoluejohtajat.

Blair oli Belfastissa päivän kestävällä vierailulla, jonka tarkoituksena on lisätä luottamusta neuvotteluosapuolten välillä. Sinn Fein hyväksyttiin neuvotteluihin ensi kertaa sen jälkeen, kun IRA oli kesällä julistanut tulitauon. Neuvottelut jatkuivat viime viikolla kesätauon jälkeen.

Pohjois-Irlannin protestanttijohtajat tuomitsivat tapaamisen jo ennen kuin se toteutui. Heidän mukaansa "Britannian pääministerin on alentavaa tavata sellainen terroristi kuin Gerry Adams". Myös Britannian konservatiivinen puolue on arvostellut tapaamista, joka pidetään sen mukaan liian aikaisin.

Edellisen kerran Britannian pääministeri tervehti kädestä pitäen Irlannin tasavaltalaisjohtajaa, kun David Lloyd George tapasi Eamon de Valeran ja Michael Collinsin vuonna 1921. Tuolloin neuvottelut johtivat Irlannin jakautumiseen.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.