Mainos

Blair tapaa protestantteja

Britannian pääministeri Tony Blair tapaa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta vastustavan protestanttijärjestön edustajat ensi torstaina, ilmoitti Blairin edustaja tänään.

Hänen mukaansa tapaamista oli ehdottanut oranialaisveljeskunta, joka on yksi Pohjois-Irlannin vaikutusvaltaisimmista protestanttijärjestöistä. Järjestö kehotti tänään jäseniään vastustamaan Pohjois-Irlannin rauhansopimusta tulevassa kansanäänestyksessä.

Kehotus oli takaisku paitsi koko Pohjois-Irlannin rauhanprosessille myös Pohjois-Irlannin suurimmalle protestanttipuolueelle UUP:lle, joka hyväksyi rauhansopimuksen ehdot kaksi viikkoa sitten. Oranialaisveljeskunnalla ilmoitetaan olevan 80 000 jäsentä, ja monet heistä ovat myös UUP:n jäseniä. Kielteisen kantansa syiksi veljeskunta ilmoitti muun muassa, ettei se halua Dublinille päätösvaltaa maakunnan asioissa. Lisäksi se ilmoitti vastustavansa "terroristitaustaisten" henkilöiden mahdollista mukaantuloa suunniteltuun parlamenttiin.

Orianialaisveljeskunnan mukaan rauhansopimus heikentää Pohjois-Irlannin siteitä Britanniaan ja on ensi askel maakunnan liittämisessä osaksi Irlannin tasavaltaa. Edellinen rauhansopimusta vaikeuttava viesti tuli pari päivää sitten, kun katolilaisten Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA ilmoitti, ettei sillä ole aikeita luopua aseistaan. IRA:n poliittinen siipi Sinn Fein ilmoittaa virallisesti kannastaan 10. toukokuuta.

Viime kuussa tehdystä rauhansopimuksesta järjestetään kansanäänestys 22. toukokuuta sekä Irlannissa että Pohjois-Irlannissa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.