Mainos

Blair: Sotilaallisten toimien aika lähestymässä

Britannian pääministeri Tony Blair kertoi tänään Britannian ja sen liittolaisten saaneen todisteita, joiden mukaan bin Laden ja hänen al-Qaeda-verkostonsa suunnittelivat ja toteuttivat syyskuun 11. päivän hirmuteot.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat tunnistaneet matkustajalistoista 19 ihmistä, joita epäillään neljän lentokoneen kaappaamisesta 11. syyskuuta. Kaapparit lensivät koneista kolme päin World Trade Centeriä ja Pentagonia.
Kaappareista kolmen tiedetään Blairin mukaan toimineen bin Ladenin leireillä ja järjestöissä. Yksi heistä oli pääroolissa myös hyökkäyksissä, jotka tehtiin Yhdysvaltain lähetystöihin Afrikassa vuonna 1998, Blair sanoi puhuessaan parlamentin kriisi-istunnossa.

Blairin tietojen mukaan bin Laden varoitti ennen syyskuun terrorihyökkäystä yhteistyökumppaneitaan siitä, että Yhdysvaltoja vastaan oli suunnitteilla suuren luokan operaatio.

Varoitus Talebanille

Blair korosti puheessaan, että tulossa olevat sotilastoimet on liitettävä samanaikaisiin humanitaarisiin toimiin.

-Teemme voitavamme afganistanilaisten kärsimysten minimoimiseksi, Blair sanoi.

-Olemme nyt lähestymässä niitä vaikeita aikoja, jolloin toimiin on ryhdyttävä, hän sanoi.

-Liittoutuma on vahva. Sotilaalliset suunnitelmat ovat vankat. Humanitaariset suunnitelmat ovat valmistumassa, hän jatkoi.

Pääministeri varoitti lisäksi puheessaan Afganistania hallitsevaa Taleban-liikettä. Jos Taleban ei lopeta kansainvälisen terrorismin tukemista, voi Blairin mukaan olla hallituksen vaihdon aika.

-Talebanin on luovutettava heidät (bin Ladenin verkosto) tai myös Talebanista tulee vihollisemme, pääministeri sanoi.

Blair antoi ymmärtää, että sotilasisku on nyt väistämätön. Hän vahvisti käyneensä Yhdysvaltain johdon kanssa keskusteluja Britannian roolista vastatoimissa.

Blair matkustaa myöhemmin tänään Moskovaan, missä hänen on määrä tavata presidentti Vladimir Putin. Blairin matkaohjelmasta ei ole turvallisuussyistä annettu tarkkoja tietoja, mutta hänen odotetaan jatkavan perjantaina Moskovasta lyhyelle vierailulle Pakistaniin. Persianlahden lähteiden mukaan Blair vierailee myös Omanissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.