Mainos

Blair sivuun puoluejohdosta

Kolmen päivän päästä uudesta puoluejohtajasta Gordon Brownista tulee myös Britannian pääministeri.

Britannian työväenpuolue on nimittänyt valtiovarainministeri Gordon Brownin uudeksi puheenjohtajakseen.

Varapuheenjohtajaksi valittiin oikeusministeri Harriet Harman. Puoluejohdon vaihdos on osa laajempaa vallanvaihtoa, joka huipentuu keskiviikkona, kun Gordon Brown astuu pääministerin virkaan Tony Blairin tilalle. Blair on ollut pääministerinä kymmenen vuotta.

Britanniassa suurimman puolueen uudesta puheenjohtajasta tulee automaattisesti pääministeri, joten puheenjohtajan vaihdoksen vuoksi ei järjestetä uusia vaaleja. Brownin valinta oli tiedossa jo etukäteen, sillä hänellä ei ollut vastaehdokkaita. Kaksi mahdollista vastaehdokasta vetäytyi kilvasta jo aiemmin, kun he eivät saaneet riittävää kannatusta.

Koulutusta ja kansan kuulemista

Brown sanoo aikovansa keskittyä ensisijaisesti terveys- ja koulutusasioihin sekä lasten köyhyyden poistamiseen.

- Kaikkien päätöstemme pitää perustua ruohonjuuritason mielipiteisiin. Ihmiset pääsevät vaikuttamaan päätöksentekoon nykyistä enemmän, hän linjasi yleisradioyhtiö BBC:n tänään esittämässä haastattelussa.

Ruohonjuuritason mielipiteitä kuultiin jo tänään: samaan aikaan kun työväenpuolue vaihtoi valtaa puoluekokouksessaan, kokouspaikan lähellä parveili tuhansia Irakin sotaa vastustavia mielenosoittajia. Mielenosoittajat vaativat Brownia kutsumaan brittisotilaat pois Irakista sadan päivän kuluessa. Brown ilmoitti kuitenkin kokouksessa, ettei aio vetää Britannian joukkoja pikaisesti pois sodasta.

Hän ei myöskään suunnittele peruvansa Blairin tekemiä julkisen palvelun uudistuksia, vaikka kaikki puolueen sisällä eivät niistä pidäkään.

Puolueen kannatus kohosi

Puheenjohtajanvaihdos näyttäisi parantavan työväenpuolueen kannatusta. Puolue on lokakuusta lähtien hävinnyt konservatiiveille mielipidemittauksissa, mutta The Observer -lehden tuoreimmassa kyselyssä se pääsi taas suurimman puolueen asemaan.

Vastaajista selvästi useampi kannatti pääministeriksi Brownia kuin konservatiivipuolueen johtajaa David Cameronia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.