Mainos

Blair selittelee Emu-linjaansa

Britannia selventää Emu-käsityksiään - Kohl ja Lipponen ensimmäisiä kuulijoita

Britannian hallituksen odotetaan tarkentavan kantansa talous- ja rahaliitto Emuun piakkoin sen jälkeen, kun parlamentti kokoontuu ensi viikolla uudelleen kesätauon jälkeen.
Brittien aikomuksista kuulevat ennen sitä maanantaina kaksi hallituksen päämiestä, joiden omista Emu-kannoista ei ole mitään epäselvyyttä. Ensimmäisenä pääministeri Tony Blairin pakeille on menossa Saksan liittokansleri Helmut Kohl, illemmalla Blair tapaa pääministeri Paavo Lipposen (sd).

Sunnuntain lehdet Lontoossa arvelevat, että päätös jäädä ensimmäisellä kierroksella ulos talous- ja rahaliitosta tehtiin viime torstaina, kun Blair ja valtiovarainministeri Gordon Brown istuivat kahden kesken pohtimaan yhtä hallituskautensa vaikeimmista kysymyksistä. Britannialla on Maastrichtin sopimuksen perusteella oikeus jäädä Emun ulkopuolelle, ja labour-hallitus on luvannut järjestää asiasta kansanäänestyksen.
Yksi vahvimpia perusteluja jättää liittyminen sivuun tällä kertaa, on Britannin talous, joka on vahvassa noususuhdanteessa. Korkeilla koroilla yritetään hillitä ylikuumenemista, mutta Emu-jäsenyys toisi väistämättä mukanaan paljon alemman korkotason.

Observer-lehti kirjoitti sunnuntaina, että Emun tuoma korkojen aleneminen kiihdyttäisi taloutta ja inflaatiota niin paljon, että kehityksen hillitseminen edellyttäisi noin 20 miljardin punnan edestä veronkorotuksia.

Ajankohtaa arvaillaan

Arvailut pyörivät nyt sen ympärillä, minkä ajankohdan Britannia lopulta katsoo otolliseksi. Yksi esillä oleva näkemys on, että Britannia pitäisi kansanäänestyksen kesällä 1999 eli EU-parlamenttivaalien yhteydessä. Toisten mielestä voimakasta EU-vastaista mielialaa on turha yrittää kääntää niin nopeasti - ensin pidettäisiin parlamenttivaalit joiden on tultava viimeistään 2002, ja pian sen jälkeen kansanäänestys.

Lontoon pörssi on viime aikoina kirinyt voimakkaasti ylöspäin joka kerran, kun liikkeellä on ollut huhuja Britannian suotuisammasta Emu-linjasta. Maanantaina suunnan odotettiin kääntyvän taas alaspäin - ainakin joksikin aikaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja