Mainos

Blair puolusti Afganistanin iskuja

Britannian pääministeri Tony Blair puolusti tänään voimakkaasti Yhdysvaltain johtamaa Afganistanin sotilasoperaatiota, johon Britannia osallistuu. Hän vakuutti puheessaan Walesin alueparlamentissa Cardiffissa, että terrorismin vastaista taistelua ei jätetä kesken.

Blair sanoi myös Yhdysvaltain syyskuisten terrori-iskujen tutkinnan tuottaneen "virtanaan" todisteita siitä, että Afganistanin suojelema Osama bin Laden ja tämän al-Qaeda-verkosto ovat syypäitä tuhansien ihmisten surmaan New Yorkin ja Washingtonin iskuissa.

-Tuskin kukaan enää asettaa tätä tosiseikkaa kyseenalaiseksi, Blair sanoi parlamentaarikoille.

Hän myös varoitti bin Ladenin joukkoineen suunnittelevan uusia terrori-iskuja, jollei heidän vaatimuksiinsa - "Israelin valtion hävittämiseen, kaikkien juutalaisten surmaamiseen ja fundamentalistivaltioiden pysyttämiseen arabi- ja muslimimaailmassa" - suostuta.

Blairin mielestä neljättä viikkoa jatkuvan sotilasoperaation menestys - Talebanin ilmatorjunnan lamauttaminen ja al-Qaedan yhdeksän koulutusleirin tuhoaminen - on myös jäänyt huomiotta.

Arvostelu voimistuu

Britanniassa Afganistanin sotilasoperaation arvostelu on voimistunut sen jälkeen kun viestimet ovat kertoneet ilmaiskujen siviiliuhreista ja pakolaisten ahdingosta eikä selviä sotilaallisia voittoja ole kirjattu. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan valtaosa briteistä kannattaakin pommitusten keskeyttämistä humanitaarisista syistä.

Guardian -lehden teettämän kyselyn mukaan 62 prosenttia vastaajista tukee voimistuvasta arvostelusta huolimatta Afganistania hallitsevan Talebanin vastaista operaatiota. Kaksi viikkoa sitten sotilasiskuja kannatti liki kolme neljäsosaa.

-On tärkeää, ettemme unohda, miksi olemme tähän ryhtyneet. Älkää koskaan unohtako miltä tuntui katsoa lentokoneiden törmäävän (World Trade Centerin) kaksoistorneihin. Älkää unohtako kuinka kuvittelimme äitien kertovan (puhelimitse) lapsilleen kuolevansa pian. Älkää unohtako poliiseja ja palomiehiä, jotka kuolivat pelastaessaan toisia, Blair vetosi.

Myös Blairin työväenpuoleen riveistä on kuulunut soraääniä.

-(Afganistanissa) ei ole enää mitään pommitettavaa. Luomme ainoastaan uusia terroristeja, Blairin puoluetoveri, entinen puolustusministeri Peter Kilfoyle valitti viikonvaihteessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 30.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.