Blair nosti esiin ihmisoikeuskysymykset

Kiinassa vieraileva Britannian pääministeri Tony Blair on nostanut esiin ihmisoikeuskysymykset ja Tiibetin tilanteen neuvotellessaan Kiinan pääministerin Zhu Rongjin kanssa Pekingissä.

Blair kuvasi käytyjä keskusteluja "avomieliseksi mielipiteiden vaihdoksi myös aloilla, joista olemme eri mieltä". Kiina allekirjoitti kansainvälisen sopimuksen kansalais- ja poliittisista oikeuksista YK:n päämajassa New Yorkissa juuri, kun Blair oli matkalla kohti Pekingiä. Sopimus takaa mielipiteen vapauden, oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja suojaa kansalaisia kidutukselta ja mielivaltaisilta pidätyksiltä. Blair onnitteli Kiinaa sen edistysaskelista ihmisoikeuskysymyksissä, mutta otti esille myös maanantaina sattuneen toisinajattelijan pidätyksen.

Hän kehotti Kiinaa aloittamaan viipymättä neuvottelut Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman kanssa alueen tulevaisuudesta. Samalla Blair on painottanut kannattavansa pehmeätä lähestymistapaa puhuttaessa Kiinan ihmisoikeusongelmista. Kansan Päivälehden tänään julkaisemassa haastattelussa hän sanoi, että "suostuttelulla ja vuoropuhelulla saavutetaan enemmän kuin vastakkainasettelulla ja tyhjällä retoriikalla".

Suhteita tiivistetään

Kiina ja Britannia solmivat tiistaina laaja-alaisen kumppanuussopimuksen maiden välisten suhteiden kehittämisestä, ilmoitti pääministeri Zhu Rongji aloittaessaan neuvottelut Blairin kanssa Pekingissä. Sopimuksen on määrä viitoittaa maiden välisten suhteiden kehitys uudelle vuosisadalle. Blair totesi tänään julkaistussa Kansan Päivälehden haastattelussa Britannian hakevan kumppanuutta, jossa katse suunnataan tulevaisuuteen eikä menneisyyteen. Sopimuksen tarkoituksena on normalisoida maiden väliset suhteet, joita on hiertänyt Hongkongin siirtyminen Britannian alaisuudesta Kiinan hallintaan viime vuonna. Pääministeri Zhu Rongji ilmoitti tänään myös, että Kiinan presidentti Jiang Zemin vierailee Britanniassa ensi vuoden jälkipuoliskolla. Kyseessä on ensimmäinen Kiinan valtionpäämiehen vierailu Britanniaan. Britannia tunnusti Kiinan kommunistihallituksen vuonna 1950, vain vuosi kommunistien valtaantulon jälkeen. Täydet diplomaattisuhteet maiden välillä solmittiin kuitenkin vasta 1972.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat