Mainos

Blair kiisti sopineensa Saddamin kaatamisesta paljon ennen sotaa

Pääministeri Tony Blairin työväenpuolue voittaa mielipidekyselyjen mukaan Britannian parlamenttivaalit Blairille kiusallisesta Irak-vuotoväitteestä huolimatta.

Britannian pääministeri Tony Blair kiistää, että maa olisi sopinut Yhdysvaltain kanssa Irakin johtajan Saddam Husseinin syrjäyttämisestä jo yhdeksän kuukautta ennen sodan aloittamista. Brittilehti Sunday Timesille vuodetun muistion mukaan Blair olisi puhunut selvin sanoin Saddamin kukistamisesta salaisessa hallituksen kokouksessa heinäkuussa 2002. Ulkoministeri Jack Straw sanoi muistion mukaan tuolloin, että sodan oikeutus vaikutti heikolta, koska Saddam ei uhannut naapureitaan ja Irakin kyky joukkotuhoaseiden käyttöön vaikutti pienemmältä kuin Libyan, Pohjois-Korean tai Iranin.

Sunday Times kertoi, että Blair määräsi puolustusvoimien komentajan Michael Boylen esittämään hänelle sotasuunnitelman samalla viikolla. Lehden mukaan kokouksen muistio osoittaa, että Blair salaisesti oli jo sitoutunut sotaan lähtöön.

Blair myönsi tänään, että kokouksessa keskusteltiin Irakin hallinnon vaihtamisesta.

- Ajatus, että olisimme ehdottomasti päättäneet sotatoimista siinä vaiheessa on väärä, Blair kuitenkin sanoi.

- Tämän todistaa se, että useita kuukausia myöhemmin yritimme saada YK:lta päätöslauselman sodan aloittamiseksi.

Blair sanoi poliittisten vastustajiensa pyrkivät vahingoittamaan hänen johtamaansa työväenpuoluetta ennen torstaisia parlamenttivaaleja.

- He jatkavat Irakista puhumista, koska heillä ei ole yhtään mitään sanottavaa taloudesta, terveydenhuollosta, kouluista, oikeuspolitiikasta - asioista, jotka loppujen lopuksi määräävät tämän maan tulevaisuuden, Blair sanoi vaalitilaisuudessa kampanjoituaan koko päivän eri puolilla Britanniaa.

Blairin puolue vaalien suosikki

Mielipidemittausten mukaan Irak ei ole äänestäjistä kovinkaan kiinnostava vaaliteema, mutta Blairin vastustajat ovat käyttäneet sodan taustoista vallitsevaa epäselvyyttä syyttääkseen pääministeriä valehtelijaksi.

Viiden tänään julkaistun kyselyn perusteella pääministeri Blairin työväenpuolue näyttää kuitenkin voittavan torstain vaalit.

Kyselyissä työväenpuolueen etumatka konservatiiveihin on kolmesta kahdeksaan prosenttiyksikköä. Lisäksi useat suuret sanomalehdet ovat asettuneet pääkirjoituksissaan Blairin taakse. The Observer, News of the World, Sunday Mirror ja The People ovat kehottaneet lukijoitaan äänestämään työväenpuoluetta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.