Mainos

Blair kehotti työväenpuoluetta lopettamaan valtataistelun

Britannian pääministeri Tony Blair ei halua puuttua tulevaan pääministerikilpaan.

Britannian pääministeri Tony Blair kehotti puoluettaan lopettamaan väännön hänen seuraajastaan ja keskittymään politiikkaan. Työväenpuolue aloitti Manchesterissa viimeisen puoluekokouksen Blairin johdolla.

Vetoomuksista huolimatta kuhina tulevasta johtajasta vain kiihtyi, kun Blair kieltäytyi nimeämästä lähtöpäiväänsä ja vahvistamaan tukeaan valtiovarainministeri Gordon Brownille.

- Se, mitä tällä viikolla haluan tehdä on sanoa puolueelle: Meillä on ollut viime aikoina vaikeaa. Menkää takaisin, keskittykää kansaan, ihmisten huoliin ja asioihin jotka todella vaivaavat heitä, Blair sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle.

Blair on aiemmin sanonut, että hänen seuraajakseen povatusta Brownista tulisi loistava pääministeri. Nyt hän kieltäytyi ottamasta asiaan kantaa sanoen, ettei halua puuttua johtajakilpaan.

- Gordon on ollut upea valtiovarainministeri. Hän on palvellut maata ja puoluetta hienosti, Blair kuitenkin sanoi ja lisäsi, että hän pitää kiinni aiemmin sanomastaan.

Pääministeri Blair joutui viime kuussa puolueen sisäisen arvostelun takia ilmoittamaan, että hän eroaa vuoden sisällä. Monet puolueessa toivovat, että hän lähtisi aiemmin.

Kannatus hiipuu

Blairin mukaan on tärkeää, että viisipäiväisessä puoluekokouksessa keskitytään puolueen tulevaan suuntaan ja politiikkaan mielipidemittausten suunnan kääntämiseksi. Konservatiivinen oppositio on mielipidekyselyissä kirinyt kerta toisensa jälkeen edelle, ja työväenpuolue on viime aikoina menettänyt lähes neljännesmiljoonan jäsenistään.

Seuraavat vaalit ovat luvassa Britanniaan todennäköisesti vuonna 2009, mutta paikallisvaaleissa mitataan puolueiden kannatus jo toukokuussa. Independent -lehden julkaisema kysely povasi työväenpuolueelle tappiota seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Puolueensa kolmeen vaalivoittoon johtanut Blair puhuu kokousedustajille tiistaina. Sunday Times -lehdessä julkaistun kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa haluaa Blairin tässä puheessa kertovan tarkan lähtöaikataulunsa.

Brownia pidettiin aiemmin Blairin luonnollisena seuraajaehdokkaana, mutta nyt hän saattaa joutua taistelemaan tehtävästä. Mahdolliset haastajat pyrkinevät keräämään itselleen kannatusta torstaina päättyvän puoluekokouksen aikana.

(STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.