Blair käväisi pikavierailulla Irakissa

Britannian pääministeri Tony Blair on vieraillut Irakissa. Pikavierailullaan Blair tapasi brittijoukkoja ja miehityshallinnon edustajia.

Britannian pääministerin Tony Blairin vierailu Etelä-Irakissa sijaitsevassa Basrassa on ohitse. Blair tapasi Basrassa muun muassa USA:n Irakin siviilihallinnon johtoon nimeämän Paul Bremerin.
Brittisotilaille Blair piti puheen yhdessä Saddam Husseinin entisestä palatseista.

-Varmaankin tiedätte, että tämä maa, Irak, on yksi maailman rikkaimmista. Silti sen kansa elää piinaavassa köyhyydessä. Nyt, sen tuloksena mitä te olette tehneet, he voivat alkaa rakentaa maataan ja meidän on autettava heitä siitä, Blair sanoi kiittäessään brittijoukkoja.

Blair kytki Irakin sodan myös muuhun Lähi-idän tilanteeseen.

-Voitte nähdä Lähi-idän rauhanprosessin etenevän, sen mitä tapahtuu Israelin ja palestiinalaisten välillä. Tämä on alku uudenlaiselle toivolle ja tulevaisuudenuskolle. Kun ihmiset tulevaisuudessa muistelevat tätä aikaa ja tätä konfliktia, uskon rehellisesti, että he tulevat pitämään sitä vuosisadan käännekohtana, Blair jatkoi.
Puheen jälkeen Blair lennätettiin helikopterilla Umm Qasarin satamakaupunkiin, mistä hän matkusti Kuwaitiin. Kuwaitista Blair jatkoi heti Puolaan.

Puolasta Blair matkustaa vielä Venäjälle ennen viikonlopun G8-huippukokousta Evianissa Ranskassa.

Blair on ensimmäinen länsimaiden johtaja, joka on käynyt Irakissa sodan loputtua.

Asukkaat: Pelko elää yhä

Basran asukkailla oli Blairille viesti: Saddam Hussein on poissa, mutta basralaiset elävät yhä pelossa ja sille pitäisi tehdä jotain.

Blairin vierailusta ei kerrottu ennakkoon turvallisuussyistä, ja toisaalta sen pelättiin aiheuttavan mielenilmauksia tyytymättömissä asukkaissa.

- Hän ei tullut meitä varten. Hän on täällä tapaamassa sotilaitaan. Entäs me sitten, me tarvitsemme turvaa ja paluun takaisin normaaliin, sanoi 67-vuotias räätäli Mohammed Ali.

Ryöstelyt ja aseelliset varkaudet ovat yleisiä Basrassa, ja räjähtämättömät ammukset ovat suuri vaaratekijä. Öisin kaupungissa kuuluu summittaista ammuskelua.

Niin asukkaat kuin humanitaaristen järjestöjenkin työntekijätkin vaativat pikaisia parannuksia turvallisuustilanteeseen.

- Mitä Blair on tehnyt puolestamme? Olemme odottaneet viikkoja, että turvallisuus palautuisi, mutta tässä paikassa vallitsee yhä sekasorto, Ali totesi.

Saddamin kumoutuminen oli suuri helpotus, mutta basralaiset ovat myös vihaisia siitä, että Irak on yhä kaaoksessa.

- Haluamme kiittää (Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia) siitä, että hän vapautti meidät, tähdensi jääkauppias Ashraf Habib.

- Pyydämme kuitenkin, ettei hän unohtaisi meitä. Saddam on poissa, ja pakotteet on kumottu, joten uskoimme, että elämä helpottuisi. Mutta tähän mennessä mikään ei ole helpompaa. Me haluamme turvallisuutta, sitä me toivomme Britannialta, hän sanoi.

"Ongelmista kertominen veisi viikkoja"

Eläkkeellä oleva lakimies Karim Abdullah ei usko Blairin vierailun vaikuttavan Basran tilanteeseen.

-Hän on täällä niin lyhyen aikaa. Mitä hän voi nähdä päivässä? Meillä on niin paljon ongelmia, että pelkästään niistä kertominen veisi viikkoja, hän huomautti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 29.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat