Mainos

Blair kannusti puolalaisia EU-jäsenyyteen

Britannian pääministeri Tony Blair kehotti puolalaisia äänestämään EU:hun liittymisen puolesta. Puolassa lyhyellä vierailulla ollut Blair myös puhui useita kertoja EU:n keskushallintoa vastaan ja korosti jäsenvaltioiden välistä tasa-arvoa.

-Meidän näkemyksessämme Euroopasta isot ja pienet, uudet ja vanhat jäsenet ovat tasa-arvoisia, Blair sanoi yhdessä Puolan pääministerin Aleksander Kwasniewskin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Suoraan Irakista Puolaan lentänyt Blair kiitti Puolan roolia Irakin sodassa ja otti kantaa kansainvälisten suhteiden eheyttämisen puolesta.

-Nyt on ratkaiseva hetki. Joko teemme sovinnon tai ajaudumme erilleen, Blair sanoi viitaten G8-maiden tulevaan huippukokoukseen.

Blair sanoi pitävänsä absurdina kysymystä siitä, tekaisivatko tiedustelupalvelut todisteita Irakin joukkotuhoaseista. Hänen mukaansa vääriin käsiin joutuneet joukkotuhoaseet uhkaavat myös Eurooppaa ja siksi Yhdysvaltain viimeaikaisia toimia tulee pitää oikeina.

Eurooppalaisten valtioiden hän toivoi tukevan Yhdysvaltoja ja sopivan erimielisyydet Yhdysvaltain kanssa hienovaraisesti, kehittämättä diplomaattisia rähinöitä. Hän kehotti Yhdysvaltoja huomaamaan eurooppalaisten toiveen olla Yhdysvaltain kumppaneita palvelijoiden asemesta.

Kotimaansa EU-keskusteluun Blair otti kantaa arvostelemalla euroskeptikkoja näkemyksen puutteesta EU:n tulevaisuudesta keskusteltaessa. Hän myös tyrmäsi ehdotuksen EU:n mahdollista perustuslakia koskevasta kansanäänestyksestä Britanniassa.

Puolasta Blair jatkoi matkaansa 300-vuotisjuhliaan viettävään Pietariin. Blair tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomenna. Pietarista Blair jatkaa matkaansa viikonloppuna Evianissa Ranskassa pidettävään G8-maiden kokoukseen

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.