Mainos

Blair joutui ahtaalle parlamentin Irak-kuulemisessa

Britannian entinen pääministeri Tony Blair on puolustanut kiivaasti omaa osuuttaan Britannian liittymisessä Irakin sotaan. Sodan taustoja selvittävässä parlamentin erityiskuulemisessa Blairia syytettiin mm. valehtelusta, petkutuksesta ja Yhdysvaltain myötäilystä.

Blair sanoi parlamentin erityiskuulemisessa, ettei kadu Irakin johtajan Saddam Husseinin syrjäyttämistä ja uskoo, että Irakilla oli vaarallinen aseohjelma.

Blair lähetti Irakiin 45 000 sotilasta Yhdysvaltojen rinnalle ja sodassa kaatuneiden vanhemmat syyttävät Blairia valehtelusta. Blair ei myöntänyt tehneensä etukäteen mitään sopimuksia Yhdysvaltojen kanssa.

Tuntien kuulemisessa Blair näytti käyttävän kaikki väittelytaitonsa. Ristiin hän puhui vuoden 2002 lausuntojensa kanssa ainakin siinä, että väitti tuolloin Irakin aseohjelman uhkaa kasvavaksi. Nyt hän sanoi tietojen aseohjelman uhasta kasvaneen.

Blairin kymmenen vuoden pääministeriyden kiistellyin teko oli viedä Britannia Yhdysvaltain rinnalla sotaan Irakissa Saddam Husseinin kaatamiseksi. Jo tuolloin epäiltiin laajalti, oliko Irakilla niitä joukkotuhoaseita ja hankkeita, joita Yhdysvallat ja Britannia esittivät kansalaisilleen ja YK:lle sodan syyksi. Lopulta ilmeni, että joukkotuhoaseita ei ollut.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 29.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.