Mainos

Blair ja Sinn Feinin Adams tapaavat

Britannian pääministeri Tony Blair tapaa ensi kuussa Pohjois-Irlannin tasavaltalaispuolueen Sinn Feinin johtajan Gerry Adamsin Lontoossa, ilmoittivat viranomaiset tänään. Britannian pääministeri ei ole tavannut Irlannin tasavaltalaisten johtajaa Lontoossa sitten vuoden 1921.

Blairin edustajan mukaan pääministeri haluaa "määrätietoisesti edistää rauhanprosessia ja pitää tärkeänä, että prosessi pysyy liikkeessä". Blair aikoo keskustella Adamsin kanssa Pohjois-Irlannin kaikkien osapuolten rauhanneuvotteluista. Sinn Fein sai oikeuden tulla mukaan neuvotteluihin syyskuussa sen jälkeen kun puolueen aseellinen siipi IRA uudisti lupauksensa tulitauosta. Puolue ajaa Irlannin yhdistymistä ja brittivallan lopettamista Pohjois-Irlannissa.

Blairin ja Adamsin tapaaminen 11. joulukuuta on suuri käänne Britannian suhteissa Adamsiin. Hän istui 1970-luvulla vankilassa terroristitoiminnasta epäiltynä eikä hänen lausuntojaan saanut esittää Britannian ääniaalloilla vuoteen 1994 saakka. Britannian entinen pääministeri John Major sanoi, että pelkkä ajatus neuvottelemisesta Adamsin kanssa sai hänet tuntemaan itsensä sairaaksi. Pohjois-Irlannin rauha on merkittävässä asemassa Blairin asialistalla. Hän on asettanut toukokuun määräajaksi kaikkien puolueiden neuvottelujen loppuunsaattamiselle.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.