Mainos

Blair ja Gaddafi tapasivat sovinnollisissa merkeissä

Britannian pääministeri Tony Blair tarjosi tänään "kumppanuuden kättä" Libyan johtajalle Muammar Gaddafille historialliseksi luonnehditulla vierailullaan Tripolissa. Gaddafi isännöi brittivierastaan beduiiniteltassa Tripolin liepeillä. Yli tunnin kestäneen neuvonpidon jälkeen molemmat esiintyivät hyvin sovittelevina.

Blairin mukaan on olemassa todellista toivoa siitä, että länsi voi rakentaa uudet suhteet Libyaan. "Tavoitellessamme uutta kumppanuutta emme unohda myöskään menneisyyttä, Blair sanoi lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen. Hän ylisti aiemmin "roistovaltioksi" luokitellun Libyan saavuttaneen "merkittävää edistystä" välien paikkaamisessa länsimaihin.

"On hyvä olla täällä vihdoin niin monen kuukauden jälkeen", Blair totesi. "Taistelit pitkään vastaan tässä asiassa", Gaddafi sanoi.

Joukkotuhoaseista luopuminen mallina muille

Libya ilmoitti joulukuussa luopuvansa yrityksistä hankkia itselleen kemiallisia, biologisia tai ydinaseita. Blairin mukaan Libyan päätös voisi toimia mallina myös muille arabimaille, jotka haluavat kääntää selän ääri-islamilaisuudelle.

"Osoitamme tällä tapaamisella, että arabimaat voivat työskennellä Yhdysvaltain ja Britannian kanssa voittaaksemme yhteisen vihollisemme eli al-Qaidan johtaman äärifanaattisen terrorismin", Blair sanoi. "Tämä on hyvin, hyvin tärkeä viesti koko arabimaailmalle."

Blairin mukaan Gaddafi oli tunnustanut "yhteisen asian taistelussa al-Qaidan ääriaineksia ja terrorismia vastaan, joka ei uhkaa pelkästään länsimaita, vaan myös arabimaailmaa".

Blair on ensimmäinen Britannian johtaja, joka vierailee Libyassa vuoden 1943 jälkeen. Blairin vierailua on arvosteltu kotimaassa. Muun muassa oppositiopoliitikot ja eräät Lockerbien lentoturman uhrien omaiset ovat pitäneet sitä huonosti ajoitettuna.

Libya suostui viime vuonna maksamaan korvauksia Lockerbien turman uhreille. Kaikkiaan 270 ihmistä sai surmansa vuonna 1988, kun Pan Am -lentoyhtiön matkustajakone räjäytettiin Skotlannin yllä. Maksulupauksesta huolimatta Libya ei ole tunnustanut olleensa teon takana.

Länsimaiselle öljy-yhtiölle miljoonien sopimus

Brittiläis-hollantilainen öljyjätti Royal Dutch/Shell ilmoitti Blairin vierailun aikana solmineensa Libyan kanssa sopimuksen Libyan öljy- ja kaasuvarojen tutkimisesta. Viidestä seitsemään vuoteen kestävän tutkimusohjelman arvo on 200 miljoonaa dollaria (164 miljoonaa euroa), kertoi Shellin tutkimus- ja tuotantojohtaja Malcolm Brinded.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.