Mainos

Blair ja Ahern uskovat rauhansopimuksen syntyvän

Irlannin pääministeri Bertie Ahern ja Britannian pääministeri Tony Blair juoksivat tänään kellon kanssa kilpaa yrittäessään osaltaan auttaa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen syntymistä, jonka takaraja on huomisilta.

Sopimukseen pääseminen on vaikeaa, mutta ei mahdotonta, vakuuttivat sekä Britannian että Irlannin edustajat tänään.
-Olemme edelleen toiveikkaita. Kyse on sopimisesta, ei voitosta, sanoi Irlannin ulkoministeri David Andrews. Blair ja Ahern neuvottelivat tänään ensin keskenään, jonka jälkeen Ahern keskusteli katolilaisjärjestöjen edustajien kanssa ja Blair puolestaan sekä katolilaisten että protestanttien kanssa. Protestantit ja katolilaiset sekä Britannian ja Irlannin hallitusten edustajat ovat neuvotelleet sopimuksesta lähes kaksi vuotta.

UUP hylkäsi sopimusluonnoksen

Pohjois-Irlannin tärkein protestanttipuolue, Ulsterin unionistit, ilmoitti aiemmin hylkäävänsä rauhansopimuksen luonnoksen. Sopimusluonnoksen mukaan Irlanti ja Pohjois-Irlanti perustaisivat yhteisiä matkailu-, liikenne-, ympäristö- ja maatalouselimiä, jotka sekä Irlannin että Britannian hallitukset hyväksyisivät. Unionistit pelkäävät, että yhteiset toimielimet lietsoisivat katolilaisnationalistien pyrkimyksiä liittää Pohjois-Irlanti osaksi Irlannin tasavaltaa. Unionistit haluaisivatkin, että elimet toimisivat puolivirallisen 'Belfastin parlamentin' alaisuudessa, jossa protestantit olisivat enemmistönä. UUP:n mukaan puolue ei voi tehdä tämän asian suhteen kompromissia ja puolueen puheenjohtaja Ian Paisley arvostelikin tänään kovin sanoin Ahernin sotkeutumista Pohjois-Irlannin asioihin.
-Pysyköön kotonaan ja hoitakoon omat asiansa, tokaisi Paisley.

INLA teki iskun sopimuksen aattona

Väkivalta ei kuitenkaan ole laantunut edes sovun häämöttäessä: varhain tänään Irlannin kansallinen vapautusarmeija INLA ampui Londonderryssä miehen, joka järjestön mukaan kuului brittilojalistien aseelliseen ryhmään. INLA ei ole liittynyt muiden katolilaisjärjestöjen aloittamaan tulitaukoon, jonka on ollut määrä taata rauhanneuvottelijoille neuvottelurauha.

Mikäli rauhansopimus syntyy huomisillan määräaikaan mennessä, sen on määrä lopettaa brittimielisten protestanttien ja irlantilaismielisten katolilaisten välinen väkivalta, jossa 30 vuoden aikana on saanut surmansa yli 3200 ihmistä. Sekä Britannian että Irlannin hallitukset toivovat, että aseistariisunta aloitettaisiin mahdollisimman pian, mikäli rauhansopimus saadaan allekirjoitetuksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.