Mainos

Blair ilmoitti erostaan

Tony Blair jättää tehtävänsä 27.6. Hän ollut Britannian pääministerinä kymmenen vuotta. Hän on ainoa kolmet vaalit perätysten voittanut työväenpuolueen pääministeri.

Britannian pääministeri Tony Blair on ilmoittanut eroavansa 27.6. Blair ilmoitti asiasta vaalipiirissään Sedgefieldissä. Blair kertoi eropäätöksestään hallitukselle jo aamupäivällä.

Pitkään odotettu erouutinen aloittaa seitsemän viikkoa kestävän valintaprosessin, jonka tuloksena työväenpuolueen uudeksi johtajaksi uskotaan nousevan valtiovarainministeri Gordon Brownin.

Blair on ollut pääministerinä kymmenen vuotta. Työväenpuolue oli ollut oppositiossa 18 vuotta, kun se voitti Blairin johdolla vuoden 1997 parlamenttivaalit.

Blair valittiin kansanedustajaksi 1983

Blair on ainoa työväenpuolueen pääministeri, joka on voittanut kolmet vaalit peräkkäin. Hänen oma taustansa ei kuitenkaan ole työväenluokkainen, vaan hän on opiskellut lakia Oxfordin yliopistossa.

Blair valittiin kansanedustajaksi vuonna 1983, minkä jälkeen hän eteni nopeasti poliittisella urallaan. 1990-luvun alkupuolella Blair oli oppositiossa olleen työväenpuolueen varjohallituksen sisäministerinä. Hän tunkeutui konservatiivipuolueen asialistalle lupaamalla kovia otteita rikollisuutta vastaan. Blairista alettiin pian povata seuraavaa työväenpuolueen johtajaa.

Vuonna 1994 Blairin edeltäjä John Smith kuoli yllättäen, ja Blair voitti 41-vuotiaana kilpailun puolueen puheenjohtajan paikasta. Vuonna 1997 hän nousi pääministeriksi.

Syyskuun 11. terrori-iskut ja Blairin tuki Yhdysvaltain johtamalle "terrorismin vastaiselle sodalle" nostivat hänet kotimaisten asioiden ajajasta sota-ajan johtajaksi. Kritiikki Blairin Irakin sodalle antamaa tukea kohtaan on kuitenkin kasvanut jatkuvasti Britanniassa.

Halonen: Blair tärkeä eurooppalainen johtaja

Britannian pääministeri Tony Blair on vuosikymmenen ajan ollut hyvin tärkeä eurooppalainen johtaja ja suunnannäyttäjä, sanoo presidentti Tarja Halonen. Halosen mukaan Blair toi pääministerikautensa aluksi Britannian tiukemmin mukaan Euroopan integraatioon ja EU:n aktiiviseksi jäseneksi.

Maansa perinteitä noudattaen Blair on pitänyt yllä vahvoja siteitä Yhdysvaltoihin ja vahvistanut siten myös Euroopan transatlanttisia suhteita, Halonen lisää.

(MTV3-BBC-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.