Blair: Gibraltarin asemaan ei muutoksia ilman asukkaiden tukea

Britannian pääministeri Tony Blair ilmoitti eilen, ettei hänen johtamansa hallitus ole valmis muuttamaan Gibraltarin asemaa, elleivät sen asukkaat sitä nimenomaan halua.

Gibraltar on Espanjan eteläkärjessä sijaitseva Britannian kruununsiirtokunta. Blair ilmaisi kantansa vastauksessa, jonka hän antoi työväenpuolueen kansanedustajan Gibraltarin asemaa koskevaan ehdotukseen.

Ehdotuksessa haluttiin muutoksia Gibraltarin perustuslakiin siten, että Gibraltar muuttuisi siirtokunnasta eräänlaiseksi Britannian suojeluksessa olevaksi alueeksi. Gibraltarin asema on viime aikoina ollut esillä myös sen vuoksi, että Espanja vaatii aluetta itselleen.

Pääministeri Blair ilmoitti, että kaikki Gibraltarin asemaa koskevat ratkaisut on tehtävä paitsi alueen asukkaiden tahdon mukaisesti myös sopusoinnussa vuoden 1713 Utrechtin sopimuksen kanssa. Britannian ja Espanjan solmimassa Utrechtin sopimuksessa Britannia sai Gibraltarin haltuunsa. Suurin osa Gibraltarin asukkaista on ilmoittanut haluavansa pysyä Britannian yhteydessä.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat