Mainos

Blair: Britannia mukana Saddamin aseistariisunnassa

Pääministeri Tony Blairin mukaan Britannia on tarvittaessa valmis sotaan Irakia vastaan myös ilman YK:n lupaa.

Britannian sotavalmistelut ovat täydessä vauhdissa, ja niitä on jo arvosteltu ankarasti niin parlamentissa kuin hallituksen sisälläkin. Pääministeri Tony Blair ei kuitenkaan perääntynyt senttiäkään sotasuunnitelmissaan eilen pitämässään kuukausittaisessa lehdistötilaisuudessa.

- Jos YK:n päätöslauselmaa rikotaan, niin en epäile lainkaan sitä, että oikea ratkaisu näissä olosuhteissa on riisua Saddam (Hussein) aseista väkisin, Blair sanoi toimittajille.

Britanniassa selvä enemmistö kansasta, jopa yli 70 prosenttia äänestäjistä, vastustaa sotaa Irakia vastaan ellei siihen saada YK:n valtuutusta. Blair sanoikin olevansa varma siitä, että turvallisuusneuvosto näyttää vihreää valoa sotatoimille, jos Irak saadaan kiinni aseiden kätkemisestä. Jos joku pysyvä jäsenmaa kuitenkin käyttää veto-oikeuttaan ja estää voimatoimet oikeuttavan päätöslauselman syntymisen, se ei pysäytä Britanniaa.

- Sellainen tilanne ei kahlitse meitä, Blair totesi.

Tällä pääministeri vahvisti yleisen uskomuksen siitä, että Yhdysvaltain lähtiessä sotaan Irakia vastaan ilman YK:n valtuutusta Britannia olisi rintamassa mukana. Blair korosti myös uskovansa, että Irakilla on joukkotuhoaseita. Monet asiantuntijat ovat tulkinneet tämän siten, että Blair on valmis sotaan, vaikka asetarkastajat eivät löytäisikään asekätköjä.

Blairin linjaus synnyttää melkoisen riidan työväenpuolueen sisällä. Puoleessa on voimakas rauhanoppositio, jolle ajatus sodasta ilman YK:n lupaa on kauhistus. Oppositiossa istuvat konservatiivit sen sijaan tervehtivät Blairin ilmoitusta ilolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.