Mainos

Blair aloitti Afganistanin vierailunsa

Ison-Britannian pääministeri Tony Blair on aloittanut Afganistanin vierailunsa. Blairia kuljettanut birtti-ilmavoimien kuljetuskone laskeutui Kabulin pohjoispuolella olevaan lentotukikohtaan illalla.

Blairin on määrä tavata Afganistanin väliaikaisen hallituksen pääministeri Hamid Karzai sekä maassa olevien brittijoukkojen komentaja ja YK:n edustajia.

Blair on ensimmäinen läntinen pääministeri, joka vierailee maassa Taleban-liikkeen kukistumisen jälkeen.

Blair saapui Afganistaniin Pakistanista

Aiemmin tänään Blair tapasi Pakistanin presidentin Pervez Musharrafin. Musharraf lupasi lähitulevaisuudessa kertoa suunnitelmistaan ääriainesten kitkemiseksi maasta.

-Meillä on todellinen suunnitelma ääriainesten saamiseksi kuriin. Sitä on toteutettu elokuusta lähtien ja se koskee kaikkia ääriaineksia. Pidän parin päivän päästä puheen kansakunnalle ja kerron samalla lisää suunnittelemistamme toimista, Musharraf sanoi yhdessä Blairin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Pakistan on parin viime viikon aikana pidättänyt kolmisensataa ääri-islamilaista aktivistia. Heidän joukossaan on myös niiden kahden ryhmittymän jäseniä, joita Intia syyttää 13. joulukuuta tehdystä iskusta maan parlamenttiin. Iskun jälkeen Intian ja Pakistanin suhteet ovat olleet pahasti tulehtuneet.

Intia on luovuttanut Pakistanille listan terrorismista epäilemistään henkilöistä, jotka se haluaa Pakistanin luovuttavan Intiaan. Musharraf sanoi tänään, että hän analysoi listaa parhaillaan, jonka jälkeen hän päättää mahdollisista luovutuksista.

Blair vieraili myös Intiassa

Blair tapasi eilen Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen, joka ilmoitti Intian olevan valmis vuoropuheluun, jos Pakistan tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa.

-Intia kannattaa vuoropuhelua ja näkemysten vaihtoa. Uskomme erimielisyyksien ratkaisemiseen neuvottelemalla, Vajpayee sanoi neuvoteltuaan Blairin kanssa.

Tarkkailijoiden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut diplomaattisesta läpimurrosta, vaan pitkälti Intian vanhan kannan toistamisesta. Sen mukaan Intia on valmis neuvottelemaan, jos Pakistan lopettaa tukensa Kashmirissa Intian hallintovaltaa vastaan taisteleville muslimijärjestöille.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.