Blackwaterin sotilaille lupailtu syytesuojaa

Syyttäjät pohtivat, voidaanko yhtiön amerikkalaissotilaita asettaa syytteeseen ammuskelusta, jossa kuoli 17 irakilaissiviiliä. Ulkoministeriön tutkijat olivat tarjonneet sotilaille syytesuojaa, vaikka heillä ei ollut siihen valtuuksia.

Viranomaiset arvelevat, että sotku vaikeuttaa entisestään oikeuslaitoksen yrityksiä selvittää, voidaanko turvayhtiöiden edustajia yleensäkään panna syytteeseen tekemisistään Irakissa.

Sanomalehti New York Times kertoo, että amerikkalaisen turvayhtiön Blackwaterin Irakin-toimien tutkinta on vaikeutunut katteettomien syytesuojalupausten takia.

Syyttäjät pohtivat parhaillaan, voidaanko yhtiön sotilaita asettaa syytteeseen Bagdadin syyskuisesta ampumavälikohtauksesta, jossa kuoli 17 irakilaissiviiliä.

Tutkimuksissa on kuitenkin käynyt ilmi, että ulkoministeriön tutkijat olivat tarjonneet Blackwaterin sotilaille rajoitettua syytesuojaa, vaikka heillä ei ollut sellaisen lupaamiseen edes valtuuksia. Oikeusministeriön syyttäjille ei ollut kerrottu asiasta.

Tarjouksen mukaan sotilaita ei syytettäisi mistään, mitä he kertovat kuulusteluissa, kunhan he puhuisivat totta. Viranomaiset arvelevat, että sotku vaikeuttaa entisestään oikeuslaitoksen yrityksiä selvittää, voidaanko turvayhtiöiden edustajia yleensäkään panna syytteeseen tekemisistään Irakissa.

Blackwaterin työntekijöitä ja muita siviilejä ei voida tuomita sotaoikeudessa, ja on myös epäselvää, mitkä Yhdysvaltain rikoslain pykälät pätevät sotatoimialueella. Irakin lait eivät amerikkalaisia koske.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat