Mainos

Blackwaterin ahdinko Yhdysvalloissa syvenee

USA:n ulkoministeriö on maksanut Blackwaterille palveluksista Irakissa yli 830 miljoonaa dollaria vuodesta 2004 lähtien.

Turvayhtiö Blackwaterin toiminta Irakissa kerää aina vain lisää syytöksiä, nyt myös kotimaan päättäjien suunnalta.

Yhdysvaltain kongressi julkisti tänään raportin, jonka mukaan Blackwater on ollut vuoden 2005 alusta lukien osallisena lähes 200 aseellisessa välienselvittelyssä. 32 tapauksessa yhtiön turvamiehet vastasivat tulitukseen, mutta peräti 163:ssa he ampuivat ensin.

Kongressiedustaja Henry Waxman syyttikin raportissa Blackwateria kovasanaisesti "roistoarmeijaksi".

Waxman kummasteli samalla maan ulkoministeriön toimintaa. Hänen mielestään näyttää siltä, että ministeriö on sallinut Blackwaterin sopivan hengen- tai omaisuudenmenetyksiin johtaneet välikohtaukset. Tapauksia ei tämän vuoksi ole tutkittu asiaankuuluvasti eikä rikossyytteitä ole nostettu.

Ulkoministeriö on maksanut Blackwaterille palveluksista Irakissa yli 830 miljoonaa dollaria vuodesta 2004 lähtien.

Johto kiisti syytteet

Yhdysvaltalaisen Blackwater-turvayhtiön logo.

Tuorein turvayhtiötä koskeva kohu on syyskuulta. Blackwaterin joukkojen syytetään avanneen tulen väkijoukkoon Bagdadissa, mikä johti ainakin yhdentoista irakilaisen kuolemaan. Tämä raivostutti Irakin johdon ja sai sen vaatimaan yhtiön toimiluvan peruuttamista. Liittovaltion poliisi FBI on tiettävästi nyt valjastettu jutun tutkimuksiin.

Irakilaiset ovat myös arvostelleet käytäntöä, jonka mukaan Irakin lait eivät koske Blackwaterin henkilöstöä. Yhdysvaltain kongressi harkitseekin lakia, jonka mukaan ulkomailla toimiva yksityisen turvayhtiön työntekijä voisi joutua vastuuseen kotimaansa rikostuomioistuimessa.

Yhtiön johto puolustautuu kiivaasti syytöksiltä.

- Yksikään Blackwaterin suojelema ei ole kuollut tai loukkaantunut vakavasti, huomauttaa yhtiön johtaja Eric Prince.

Hänen vastineessaan kongressille todetaan samalla, että yhtiön työntekijät ovat toimineet täsmälleen ohjeiden mukaan ja muistutetaan, että he toimivat keskellä sotaa.

- Olemme sen saman armottoman vihollisen tähtäimessä, joka on tappanut jo yli 3800 amerikkalaista sotilasta ja tuhansia viattomia irakilaisia, Prince vetosi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.