Mainos

Bjerregaard: Komission ero ei saa haitata ilmastoneuvotteluja

EU:n komission ero ei haittaa neuvotteluja Kioton ilmastosopimuksen täytäntöönpanosta, vakuutti EU:n ympäristökomissaari Ritt Bjerregaard tänään Helsingissä.

Bjerregaard vieraili Suomessa valmistelemassa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Hän keskusteli mm. pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ja ympäristöministeri Satu Hassin (vihr.) kanssa. Komissio ilmoitti eronsa jälkeen maaliskuussa, ettei se enää tee mitään uusia poliittisia aloitteita. Bjerregaardin mukaan ilmastoneuvottelut ovat kuitenkin liian tärkeä asia jätettäväksi puolen vuoden ajaksi syrjään, odottamaan syksyä ja uuden komission nimittämistä.

Seuraava tärkeä Kioton sopimuksen osapuolten kokous pidetään loka-marraskuussa Bonnissa. Sen valmistelemiseksi komissio on pian julkistamassa raporttia ns joustomekanismien käytöstä, Bjerregaard kertoi. -EU:n on säilytettävä johtoasemansa näissä neuvotteluissa. Se vaatii, että parannamme suhteitamme kehitysmaihin, Bjerregaard sanoi. Hassilla on tähän komissaarin mielestä erinomaiset mahdollisuudet Suomen puheenjohtajakaudella, koska hän vastaa myös kehityskysymyksistä.

EU ja Yhdysvallat ovat erimielisiä kehitysmaiden roolista Kioton neuvotteluissa; Yhdysvallat vaatii kehitysmaita mukaan sopimuksen allekirjoittajien joukkoon, EU:n mielestä sitä ei voida vielä vaatia.

Bjerregaard haluaa jatkaa

Komissaari kertoi, että hän on kiinnostunut jatkamaan nykyisessä tehtävässään uudessakin komissiossa, mikäli tuleva puheenjohtaja Romano Prodi hänet hyväksyy. -Kyllä, haluan erittäin mielelläni jatkaa ympäristökysymysten parissa.

Bjerregaard painotti, että viisaiden ryhmän raportissa häneen tai ympäristöpääosastoon ei kohdistunut mitään arvostelua petoksista tai väärinkäytöksistä. -Minä vastaan toiminnasta omalla osastollani, en voi olla vastuussa siitä mitä kaikkialla muualla tapahtuu, Bjerregaard painotti. Prodin aikeista hänelle ei ollut vielä tietoa.

Viivästyksiä

Bjerregaard totesi, että jotkut ympäristöalan hankkeet joutuvat odottamaan komission uudistumista. Hassin pyynnöstä hän aikoo kuitenkin selvittää, voivatko muut komissaarit hyväksyä jo valmiin ehdotuksen kansallisista päästörajoituksista ilmansaasteille. Asia kytkeytyy direktiiviehdotukseen suurten polttolaitosten päästöistä, ja Hassi arvioi, että molempien on oltava pöydällä jotta päästäisiin eteenpäin.

Bjerregaard oli erityisen tyytyväinen siihen, että Hassi aikoo ottaa Suomen kaudella esiin jo kauan odotelleen ehdotuksen ympäristövaikutusten arvioinnista. Direktiivi aikaistaisi arvioita, jolloin ne pitäisi tehdä jo suunnitteluvaiheessa, eikä vasta silloin kun hanke on valmisteilla. Ehdotus on ollut pöydällä vuodesta 1996, ja Bjerregaard myönsi, ettei sen ajaminen läpi Suomen kaudella ole mitenkään helppoa. -Ministeri Hassi joutuu taistelemaan erittäin lujasti tämän asian puolesta, jotta kompromissi löytyy, komissaari varoitti. Suomen puheenjohtajakauden muihin tärkeisiin aiheisiin kuuluu itälaajentumisen valmistelu. Itäeurooppalaiset hakijamaat on kutsuttu mukaan Suomen kauden epäviralliseen ympäristöministerikokoukseen heinäkuussa.

-Se on erittäin tärkeää, koska näiden maiden ympäristöministerit tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen jonka voimme heille antaa, Bjerregaard sanoi. Hänen mukaansa hakijamaiden sopeutuminen EU:n ympäristönormeihin on edennyt vaihtelevaa tahtia. Unkari tekee lujasti töitä, mutta Puola on hidastellut, komissaari mainitsi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.