Mainos

BirdLife Suomi paheksuu vesilintujen kevätmetsästystä

Lintusuojelujärjestö BirdLife Suomi paheksuu Ahvenanmaalla alkanutta vesilintujen kevätmetsästystä. Metsästäminen lintujen kevätmuuton aikana tai pesimäaikana on järjestön mukaan luonnonvarojen tuhlausta, kestävän kehityksen vastaista ja eettisesti arveluttavaa. BirdLife arvioi Suomen metsästyslainsäädännön olevan kevätmetsästyksen vuoksi EU:n lintudirektiivin vastainen.

Ahvenanmaan lintukiintiö tälle keväälle on 56500 yksilöä. Metsästettävät lajit ovat keväällä pilkkasiipi, alli, tukkasotka, isokoskelo, tukkakoskelo, telkkä ja lehtokurppa sekä haahka, jota esiintyy maakunnassa runsaimmin. Näistä lajeista selvästi harvinaisin on BirdLifen mukaan pilkkasiipi, joita pesii Suomessa ainoastaan 14000 paria. Lajia metsästettiin jo viime vuonna kymmenisen prosenttia yli 8000 linnun kiintiön. Tämän kevään pilkkasiipikiintiö on 6700 lintua. (Kuvassa oleva hanhi ei kuulu kevätkiintiöön)

Ahvenanmaan ulkopuolella harvalukuista pilkkasiipeä ei saa metsästää. Vesilintujen kevätmetsästys on Suomessa edelleen sallittua myös Suomen lounaisella rannikkoalueella, jossa se alkaa 10. huhtikuuta. Suomen BirdLife vaatii, että sekä Ahvenanmaan maakuntahallitus että Suomen eduskunta saattavat metsästyslainsäädäntönsä nykyaikaisiksi ja kieltävät kevätmetsästyksen kokonaan.

-Kevätmetsästys on perinne, joka on jäänyt elämään niiltä ajoilta, kun saariston asukkaat tarvitsivat keväistä riistaa selviytyäkseen. Sillä ei ole enää mitään merkitystä heidän toimeentulossaan. Se on vain harrastus, huomauttaa toiminnanjohtaja Mika Asikainen Suomen BirdLifestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.