Mainos

BirdLife perää pesimärauhaa linnuille

Luonnossa on tällä hetkellä runsaasti sekä hautovia lintuja että pieniä poikasia. BirdLife vetoaa erityisesti vesilläliikkujiin ja kesänviettäjiin, ettei lintujen pesimäluodoille tai -saarille noustaisi.

Pesimäaikana kaikkien, myös rauhoittamattomien, lintulajien tappaminen tai häirintä on lailla kielletty. Jos lintu pesii häiritsevässä paikassa, asiaan ei voi puuttua ilman viranomaisten poikkeuslupaa. Toimenpiteet pesinnän estämiseksi esimerkiksi talon katolla tai ullakolla tulee tehdä ennen pesimäkautta, eikä pesimäaikana, jolloin poikaset kuolisivat pesään.

Lintuluodot ovat herkkiä häirinnälle

Luodoilla pesivät linnut on yleensä helppo huomata. Jos linnut hyökkäilevät kohti ihmistä tai lentelevät varoitellen luodon päällä, on se varma merkki lähellä olevasta pesästä tai poikasista. Tällaisilta luodoilta ja saarilta on syytä poistua välittömästi, vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkisikään.

- Lyhytkin pesimäluodolle poikkeaminen voi olla kohtalokas, koska emojen paetessa ihmistä suojattomat munat ja poikaset altistuvat kylmyydelle, auringon paahteelle tai varisten saalistukselle, sanoo BirdLife Suomen suojelu- ja tutkimuspäällikkö Teemu Lehtiniemi.

Vierassatamat tai niiden puuttuessa isot metsäiset saaret ovat linnut huomioon ottavalle veneilijälle pikkusaaria tai puuttomia luotoja parempia ankkuripaikkoja.

Saaristolintujen pesinnät ajoittuvat yleensä touko-heinäkuulle, osalla lajeista elokuun lopulle saakka.

Juhannuskokkoa ei lintuluodolle

Juhannuskokon paikkaa valittaessa tulisi ottaa huomioon linnut ja muu luonto. BirdLife vetoaa kokon rakentajiin, ettei luodoille rakennettaisi kokkoa. Kun kokon polttaa ankkuroidulla puulautalla riittävän etäällä pesimäluodoista, varmistaa mukavan kesäyön juhlan sekä ihmisille että linnuille.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja