Mainos

Bioterrorismi pelottaa eri puolilla maailmaa

Bioterrorismia koskevat pelot levisivät edelleen tänään ympäri maailmaa, ja epäiltyjä pernaruttotapauksia tutkittiin niin Euroopassa, Japanissa, Kanadassa, Australiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin. Yhdysvallat pysyi kuitenkin ainoana maana, jossa pernaruttoa on varmuudella todettu.

Pernaruttoepäilyt säikähdyttivät myös Pohjoismaissa. Ruotsissa tutkittiin neljää kirjettä tautiepäilyjen vuoksi samalla, kun monet yritykset ja viranomaiset lisäsivät turvatoimia. Ruotsin terveysviranomaiset yhdessä asevoimien tutkimuslaitoksen (FOI) kanssa pyrkivät tyynnyttelemään ihmisten pelkoja.

-Todennäköisimmin (kirjeissä) ei ole kyse yrityksistä levittää pernaruttoa, vaan vastaanottajien pelottelemisesta, lehdistötiedotteessa sanottiin.

Viranomaiset pitivät erittäin epätodennäköisenä sitä, että Ruotsi todella olisi joutunut bioterrorismin kohteeksi.
Tanskassa poliisi on eilisestä lähtien saanut tietoonsa useita epäilyttäviä, yksityisille tai yrityksille suunnattuja kirjeitä. Tähän asti tutkitut kirjeet ovat kuitenkin osoittautuneet vaarattomiksi. Kööpenhaminassa jouduttiin tyhjentämään ja eristämään bussi sen jälkeen, kun sieltä oli löytynyt epäilyttävää jauhetta, kertoi poliisi tänään.

Saksassa liittokansleri Gerhard Schröderin virastoon eilen tullut epäilyttävä kirje on osoittautunut vaarattomaksi. Kirjeessä olleesta jauheesta ei löytynyt testeissä pernaruttobakteeria. Kyseessä oli yksi monista vääristä hälytyksistä Saksassa viime päivinä.

Britanniassa testatut negatiivisia

Myös Britanniassa tutkittujen kolmen ihmisen testit ovat osoittautuneet negatiiviseksi, kertoivat terveysviranomaiset. Nämä kolme olivat työskennelleet Yhdysvalloissa rakennuksissa, joista pernaruttoa on löydetty.

Itävallassa sisäministeriö ilmoitti, että postitoimisto oli takavarikoinut kolme epäilyttävältä vaikuttanutta kirjettä tutkimuksia varten. Yksi kirjeistä oli tullut Itävallan yleisradioyhtiölle ORF:lle.

Israelissa poliisi tyhjensi Maariv-lehden tilat ja kutsui paikalle vaarallisten aineiden asiantuntijat sen jälkeen, kun lehteen oli tullut kirje, jossa oli valkoista jauhetta ja viesti. Viestissä sanottiin "Terveisiä Afganistanista". Poliisin mukaan kirje paljastui pilaksi.

Ranskassa suljettiin postikonttori ja pankki niiden saamien epäilyttävien kirjeiden vuoksi. Yhdestäkään Ranskassa tähän asti tutkitusta kirjeestä ei kuitenkaan ole löytynyt pernaruttoa.

Virossa viranomaiset ovat tutkineet kahta kirjettä pernaruttoepäilyjen vuoksi, ja Liettuassa Yhdysvaltain lähetystöstä löydettiin paketista valkoista jauhetta.

Tshekissä lähetettiin tänään tutkittavaksi pääministeri Milos Zemanille osoitettu epäilyttävä kirje. Kanadassa tyhjennettiin osa parlamenttirakennusta epäilyttävän paketin vuoksi, ja Australiassa evakuoitiin Yhdysvaltain lähetystö sinne tulleen epäilyttävän kirjeen vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.