Mainos

Biosiru korvaa perinteisen laboratoriotutkimuksen?

Uusi suomalainen keksintö biosiru voi jatkossa korvata perinteisen laboratoriossa tehtävän viljelmä- ja vasta-ainetutkimuksen. Potilas voi nopeasti saada selvyyden siitä mitä sairastaa, sillä mikrosiru voi analysoida potilaan näytteen muutamassa minuutissa.

Yhdellä mikrosirulla voidaan tutkia kymmeniä taudin aiheuttajia yhdellä kertaa. Tällä hetkellä biosirulla tutkitaan vakavia infektiotauteja.

Laboratoriossa tehdyt näytteiden viljely- ja vasta-ainetutkimukset kestävät usein muutamia päiviä. Biosirun avulla selviää muutamassa minuutissa se, mitä potilas sairastaa.

Kynnen kokoinen mikrosiru toimii siten, että aluksi potilasnäytteestä eristetään sen sisältämä dna ja se jälkeen näyte sijoitetaan mikrosirulle.

- Sen jälkeen sitä kuljetetaan tällä sirulla eteenpäin, muunnetaan lämpötiloja ja lopuksi tunnistetaan mikä bakteeri oli kysymyksessä, toimitusjohtaja Jaakko Pellosniemi Mobidiag Oy:stä kertoo.

Mikrosiru on minikokoinen laboratorio, joka voi tunnistaa kymmeniä bakteereja yhdellä kertaa. Jatkossa tavoitteena on tuoda tämä tekniikka aina lääkärin vastaanotolle asti, jolloin tuloksia voidaan saada viidessätoista minuutissa.

Tällä hetkellä testaamaan vakavia infektioita kuten aivokalvontulehtusta, keuhkokuumetta ja yleisinfektioita. Uusi menetelmä säästää aikaa ja rahaa.

- Tiedämme sen, että kolmasosa määrätyistä antibioottikuureista on turhia. Kun voimme tunnistaa mikä bakteeri potilaalla on, voimme määrätä samantien oikean hoidon. Voimme vähentää näin antibiootin käyttöä, Pellosniemi kertoo.

Biosirun laajemmat testaukset alkavat ensi vuonna useissa Euroopan maissa. Unelmana on kehittää kuumemittarin tapainen laite, jolla potilas voisi jo kotona katsoa miksi hän on kipeä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 05.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.