Mainos

Biologisten aseiden valvonnasta ei löytynyt yhteistä säveltä

Biologisten aseiden kieltosopimuksen valvontaa valmistellut työryhmä on päättänyt neuvottelunsa Genevessä tuloksettomina.

Biologisten aseiden kieltosopimuksen valvontapöytäkirjaa Genevessä laatinut työryhmä ei päässyt yhteisymmärrykseen pöytäkirjasta eikä myöskään omasta loppuraportistaan. Työryhmä pinnisteli loppuneuvotteluissa yhteensä 12 tunnin ajan aamuyöhön saakka. Työryhmä on ollut pöytäkirjan laadinnan kimpussa neljän viikon ajan.

-Tämä on tietenkin enne siitä, että niin sanottu kansainvälinen keli on aika heikko, kommentoi työryhmän jäsen, suurlähettiläs Markku Reimaa tilannetta tuoreeltaan STT:lle. Reimaan mukaan niin EU:n puheenjohtajamaa Belgia kuin länsiryhmää edustanut Australia olivat varsin pettyneitä neuvottelujen kariutumiseen. Varsinkin EU-maat ovat korostaneet monenvälisten neuvotteluiden jatkamista biologisten aseiden valvonnassa.

Vuodelta 1972 peräisin olevan biologisten aseiden käytön kieltävän sopimuksen seuraava tarkastuskokous järjestetään marras-joulukuussa Genevessä. Näillä näkymin valvontapöytäkirjan ja itse kieltosopimustekstin laadinta jää tarkastuskokouksen tehtäväksi.

Tarkastelukokouksia pidetään viiden vuoden välein. Tällä hetkellä voimassa on vuonna 1994 laadittu valvontapöytäkirja. Ennen tarkastuskokousta aseriisuntaa ja -valvontaa koskevat kysymykset ovat YK:n syksyisen yleiskokouksen käsittelyssä.

Biologiset aseet ja myrkkyaseet kieltävän sopimuksen on allekirjoittanut 143 maata. Sopimus kieltää biologisten aseiden kehittämisen, tuottamisen ja varastoinnin. Sopimuksessa ei mainita valvontamenetelmiä, ja sitä on useasti luonnehdittu hampaattomaksi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.