Mainos

Biokemisti Talvivaarasta: Odottelu pilasi luonnon – lähivesissä uutta, äärimmäistä myrkkyä

Talvivaaran ympäristöongelmilta ja työntekijän tappaneelta rikkivetyturmalta olisi luultavasti vältytty, jos yhtiö olisi toiminut lupien ja lain edellyttämällä tavalla. Näin arvioi MTV Uutislivessä vieraillut Talvivaara-aktivisti, biokemisti Jari Natunen.

– Pitäisin hyvin mahdollisena, että silloin näiltä suurimmilta ongelmilta ja kipsisakka-altaan vuodolta olisi vältytty, hän sanoo.

Vuonna 1976 syntynyt paltamolaismies löydettiin kuolleena Talvivaaran kaivosalueelta vuonna 2012. Ilmassa oli rikkivetyä. 

– Kun raporttia katsoo, myös mahdollisesti rikkivetyturmalta olisi voitu välttyä. Tässä nyt paljastetaan, että jo vuonna 2009 oli rikkivetyongelma ja se oli kolmas tapaus vasta, kun ihminen kuoli. Näin kun ajattelee, siinä ehkä olisi pitänyt kyllä muiden yhtiön johdossa kantaa myös vastuuta ja viranomaisten olisi pitänyt huolehtia siitä, että asiat ovat luvanmukaisesti.

Verkkojulkaisu Long Play on esittänyt tänään vakavia syytöksiä Talvivaarasta. Long Play on saanut haltuunsa poliisin esitutkintamateriaalin, joka liittyy yhtiön vesistöpäästöihin ja kipsisakka-altaan vuotoon. Metsähallitus vaatii Long Playn mukaan Talvivaaralta 8,6 miljoonan euron korvauksia törkeän ympäristön turmelemisen takia.

Raskasmetalli, joka imeytyy iholta

Natunen on ottanut uusia näytteitä Talvivaaran lähijärvistä viikko sitten.

– Ympäristöongelmat ovat paljon vakavampia kuin mitä nyt vielä tiedetään.

Näytteistä löytyi suuria pitoisuuksia uusia haitta-aineita.

– Muun muassa talliumia, joka on äärimmäisen myrkyllinen kadmiumin ja elohopean tapainen raskasmetalli.

– Se voi imeytyä ihosta läpi, ja siellä on ollut iho-ongelmia rannoilla, joita ei ole pystytty selvittämään. Mahdollisesti nyt alkaa löytyä vastauksia sitten. Siellä ovat kansalaiset sekä Savon että Sotkamon puolella olleet hyvin aktiivisesti selvittämässä asioita.

Natunen on ottanut lisää näytteitä laajemmalta alueelta ja selvittää asiaa tarkemmin. Aktivistit eivät luota asiassa viranomaisiin.

– Mittasimme jo vuosi sitten näitä aineita, joista valitettiin ministeriöihin ja ely-keskukseen. Ne ohitettiin täysin. Olemme sen jälkeen keränneet lisää tietoa, ja nyt alkaa olla todisteita niin paljon, ettei asiaa voi enää ohittaa.

Uusissa näytteissä karuja pitoisuuksia

Uusissa mittauksissa löytyi Natusen mukaan korkeita pitoisuuksia luvanvaraisia aineita, joille ei ole haettu lupaa ja joista on myös aiemmin valitettu viranomaisille.

– Olemme mitanneet myös radioaktiivisia aineita ja perinteisempiä raskasmetalleja, kuten lyijyä. Näyttää siltä, että valvonta vuotaa. Ely-keskus näyttää toimineen hyvin pitkään hyvin puolueellisesti. Jos sieltä ihmisiltä kysytään, luotetaanko ely-keskukseen, niin rannoilla asuvien kokemukset ovat kyllä hyvin negatiivisia.

– Siinä on ehkä sellainen yhteys, että ely-keskuksen johtaja on ollut Talvivaaran prosessia kehittämässä ja sellainen kytkös, joka on ehkä tehnyt tästä viranomaisesta jollain tavalla puolueellisen.

Long Playn haltuun saamassa esitutkintamateriaalissa kerrotaan, että rikoksesta epäiltyjen joukossa ei ole viranomaisia. Kaikkiaan ympäristön turmelemisesta epäillään 18:aa ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.