Mainos

Biojätteet halutaan pois kaatopaikoilta

Kierrätyskelpoisen jätteen kippaaminen kaatopaikoille vähenee tulevina vuosina, jos ympäristöministeriön työryhmän esitys hyväksytään.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) asettama biohajoavan jätteen kierrättämistä pohtinut työryhmä esittää, että biohajoavien jätteiden vieminen kaatopaikoille kiellettäisiin.

Kaikki kotitalouksien kierrätyspönttöihin lajittelemat roskat eivät tällä hetkellä päädy kierrätykseen, sillä ne eivät mahdu nykyisiin jätteidenkäsittelylaitoksiin. Kaatopaikalle vienti on myös toistaiseksi halvempaa kuin kierrättäminen.

Työryhmä kaipaa poliittisia päätöksiä, joilla jätteiden kierrätys olisi kannattavampaa ja helpompaa kuin nyt.

Jätteistä sähköä ja polttoainetta

Biohajoavia jätteitä ovat eloperäiset jätteet kuten biojäte, kartonki ja paperi. Erilaisten prosessien kautta jätteistä voidaan tehdä liikenteen tai työkoneiden polttoainetta taikka käyttää sähkön ja lämmön tuotantoon. Biohajoava jäte voidaan myös hyödyntää suoraan materiaalina.

Eloperäisestä kaatopaikkajätteestä vapautuu metaania, joka kuormittaa ilmakehää. Jätteiden mädättäminen kaatopaikalla tuottaa 20-kertaisen määrän metaania verrattuna polttamiseen.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna kaatopaikoille päätyi 51 prosenttia yhdyskuntajätteestä. Esimerkiksi Ruotsissa ollaan kierrätyksessä paljon pidemmällä: vain noin viisi prosenttia yhdyskuntajätteestä päätyy kaatopaikalle.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.