Mainos

Bin Ladenin tarjous torjuttu Euroopan maissa

Euroopan maat ovat tuoreeltaan torjuneet Osama bin Ladenin rauhantarjouksen.

Osama bin Laden

Euroopan maiden johtajat torjuivat torstaina jyrkästi tarjouksen tulitauosta, jonka esitti ääninauhalla Osama bin Ladeniksi epäilty mies. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA arvioi, että nauha on todennäköisesti aito.

Ainakin Britannian, Espanjan, Saksan, Italian ja Ranskan hallitukset torjuivat ehdottomasti tarjouksen. Siinä luvattiin tulitaukoa valtioille, jotka "lopettavat hyökkäykset muslimeja vastaan ja lakkaavat sekaantumasta muslimimaiden asioihin".

- Terroristien kanssa ei neuvotella, julisti Ranskan presidentti Jacques Chirac. Saksa puolestaan ilmoitti, ettei maa neuvottele "rikollisten kanssa".

Yritys erottaa USA ja Eurooppa

Dubaissa toimiva tv-asema Al-Arabiya esitti torstaina ääninauhan, jolla puhui Osama bin Ladeniksi esitelty henkilö. Nauhan mukaan tulitaukoehdotus ei koske Yhdysvaltoja ja Israelia.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat CIA:n asiantuntijat samoin kuin eurooppalaiset asiantuntijat arvelivat, että nauhalla todennäköisesti puhui Osama bin Laden.

CIA:n nimettömänä pysytellyt asiantuntija sanoi aselepotarjousta yritykseksi iskeä kiila Euroopan ja Yhdysvaltojen väliin.

Asiantuntija huomautti, että nauhalla puhuttiin Hamas-johtaja Ahmed Yassinin murhasta. Israelilaiset surmasivat Yassinin maaliskuun lopulla, eli nauha on korkeintaan muutamia viikkoja vanha.

Euroopan maat torjuivat bin Ladenin tarjouksen suoralta kädeltä. Britannian mukaan olisi järjetöntä solmia aselepo ryhmän kanssa, jonka olemassaolo perustuu väkivaltaan.

Bin Ladenin aselepotarjouksen torjuivat jyrkästi myös muiden muassa EU:n komissio puheenjohtaja Romano Prodi.

- Rauha astuu voimaan viimeisen sotilaan vetäydyttyä meidän mailtamme ja ovi rauhaan on avoinna kolmeksi kuukaudeksi siitä päivästä, kun tämä lausunto on esitetty, sanottiin arabitelevisioissa esitetyllä nauhalla.

Italian ulkoministeri Franco Frattini totesi, etteivät neuvottelut bin Ladenin kanssa "tule kysymykseenkään". Britannia kutsui aselepoa terroristien kanssa "järjettömyydeksi".

Espanjan uuden sosialistihallituksen ulkoministeri Miguel Angel Moratinos sanoi myös, ettei Espanja keskustele bin Ladenin kanssa.

- Bin Laden on meidän kaikkien rauhaa, demokratiaa ja vapautta tavoittelevien ihmisten vihollinen. Meidän ei pidä kuunnella häntä eikä kiinnittää häneen huomiota, Moratinos sanoi Espanjan televisiolle.

Madridin iskut kosto Espanjalle

Nauhalla sanotaan myös, että Madridissa 11. maaliskuuta tehdyt iskut olivat "kosto Espanjalle sen toimista Irakissa, Afganistanissa ja Palestiinassa". Nauhan mukaan aselepotarjous on tehty "Välimeren pohjoispuolen naapureillemme vastauksena myönteisiin reaktioihin, jotka ovat saapuneet sieltä". Tämän uskotaan viittaavan muun muassa Espanjan tulevan hallituksen lupaukseen vetää joukkonsa pois Irakista.

Lähetyksessä esiintyvä henkilö vannoo myös kostoa Israelille Hamasin johtajan Ahmed Yassinin surmaamisesta.

Lisäksi nauhalla puhunut henkilö esittää, että uskonoppineet, papisto ja kauppiaat perustaisivat "pysyvän komitean rakentamaan eurooppalaisten tietoisuutta meidän toimiemme oikeutuksista, ennen kaikkea Palestiinassa".

- Lopettakaa meidän veremme vuodattaminen omanne säästämiseksi, niin tämän yksinkertaisen mutta monitahoisen yhtälön ratkaisu on ulottuvillanne. Te tiedätte, että tilanne eskaloituu sitä laajemmalle mitä enemmän te viivyttelette, älkääkä sitten syyttäkö meitä vaan syyttäkää itseänne. Järkevät ihmiset eivät vaaranna omaa turvallisuuttaan, rahojaan ja poikiaan tyydyttääkseen Valkoisen talon valehtelijaa, ääni vetoaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.