Mainos

Bin Ladenin piileskely Pakistanissa vaarantaa USA:n ja Pakistanin suhteet

Yhdysvaltain ja Pakistanin väliset suhteet ovat viilentymässä terroristijohtaja Osama bin Ladenin surmaamisen jälkeen. Pakistanin epäillään piilotelleen bin Ladenia samalla, kun se on vakuuttanut Yhdysvalloille olevansa sen puolella.

Terrorismin tutkija Caroline Wadhamsin mukaan Pakistan ei ole pelannut reilua peliä Yhdysvaltain kanssa, kun Osama bin Ladenia on etsitty.

Bin Ladenin ruumis löytyi Pakistanin pääkaupungin Islamabadin ulkopuolella sijaitsevasta talosta.

– Suhde on jo nyt vakavasti vahingoittunut ja todisteet siitä, että tämä rakennus oli laaja ja se sijaitsi pakistanilaisessa sotilaskaupungissa, on hyvin vahingollista ja hävettävää Pakistanille, sanoo tutkija Wadhams American Progress -tutkimuslaitoksesta.

Hänen mukaansa maiden suhteet menevät uudelleenarvioon.

– Presidentti Barack Obaman on hyvin vaikeaa jatkaa kongressin myöntämää tukea Pakistanin armeijalle sekä muuta apua, kun tällaisia todisteita tulee esiin, hän sanoo.

Surma voitto Obamalle

Wadhamin mukaan operaatio on kuitenkin valtava symbolinen voitto Obamalle.

– Se antaa tunteen lopullisuudesta ja oikeudesta yhdysvaltalaisille, jotka ovat olleet järkyttyneitä siitä, että bin Laden on pysynyt hengissä.

Tutkija muistuttaa myös, että amerikkalaiset ovat keskittyneet viime aikoina lähes yksinomaan al Qaidaan ja Osama bin Ladeniin, vaikka niiden painoarvo terroristiryhmien joukossa on lähes olematon.

– Osama bin Laden on mielestäni heikentynyt hahmo jo yhä hajanaisemmassa järjestössä. Hän ei ollut enää johdossa ja ohjaksissa järjestössä.

Yhdysvaltalaisille kyse on kuitenkin suuresta asiasta.

– Osama bin Laden on symbolina vainonnut amerikkalaisia. Tässä on kyse ennen kaikkea symbolismista ja moraalista, kyse ei ole siitä, että uhka olisi yhtäkkiä kaikonnut tai jotain on voitettu, sillä kaikki ongelmat ja mahdollisuudet ovat yhä olemassa. Mutta hän, joka edusti niin paljoa, on saatu hengiltä., summaa terrorismin tutkija Caroline Wadhams.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.